Cyberattacken ”Wannacry” har påverkat omkring 40 platser i Sverige, främst i storstadsregionerna, enligt datasäkerhetsbloggen MalwareTech. Foto: SVT / TT

Region Skåne: ”Vi är inte drabbade”

Uppdaterad
Publicerad

Flera brittiska sjukhus drabbades av helgens omfattande IT-attack. Men på Region Skåne uppger man att man inte råkat ut för den synkroniserade cyberattacken ”Wannacry”. Inte heller har några skånska kommuner drabbats.

– Vi är inte drabbade, säger Jimmy Gottfridsson, pressekreterare på Region Skåne.

Under helgen varnades det för att attacken skulle kunna ta ny fart under måndagen då folk kom tillbaka till sina jobb och satte igång sina datorer efter ledigheten.

Dataviruset WannaCry

”Höjd vaksamhet”

– Vi har en höjd vaksamhet och ser till att datorerna har de senaste skydden, säger Jimmy Gottfridsson.

Under förmiddagen satt ansvariga på regionen i ett möte där man utvärderat helgens arbete.

– Vi har haft en extra hög beredskap med anledning av det här, säger Eva Tallroth, IT-chef i beredskap på Region Skåne.

En teori om attacken är att utpressningsprogramvaran spridits via e-post.

– Vi har gått ut med information till alla medarbetare i regionen, hur de ska agera om de misstänker någonting, säger Eva Tallroth.

Inget misstänkt

Men inget misstänkt e-brev har fastnat i regionens skräppostfilter.

– Vi har inte haft något som vi fått till oss, säger Eva Tallroth.

Enligt Eva Tallroth sker datasäkerhtsarbetet kontinuerligt.

– Vi har jobbat utifrån att vi ska ha de senaste skydden och har extra bevakning på våra system.

Genomgång av hela miljön

Enligt de senaste dagarnas rapportering ska äldre versioner av Windows vara särskilt hårt drabbade – något som är vanligt i datormiljöer i större organisationer, där processerna för att uppdatera är betydligt mer komplexa än för hemanvändare.

– Vi har gått igenom alla våra servrar, både gamla och nya, oavsett var de befinner sig. Det har gjorts en genomgång av hela vår miljö, säger Eva Tallroth.

Än så länge har det arbetet varit framgångsrikt.

– Vi vill inte att något ska hända och vi känner oss ganska trygga eftersom vi vidtagit de säkerhetsåtgärder som krävs, säger Eva Tallroth, IT-chef i beredskap på Region Skåne.

Bra läge hos kommunerna

Det svenska företaget Sandvik har råkat ut för attacken, liksom västernorrländska kommunen Timrå. Men det har ännu inte kommit några uppgifter om att skånska kommuner skulle ha drabbats.

– Nej, i skrivande stund inte, svarar Michael Andersson, administrativ chef på Svalövs kommun på SVT Nyheter Skånes enkät på måndagsförmiddagen.

Hade patchat

Där jobbar man nu med information till personalen och att mycket noggrant följa utvecklingen kring attacken.

– De rekommenderade patchningarna med mera var redan genomförda före attacken, enligt Michael Andersson.

Servicechefen Patrik Flensburg på Lomma kommun uppger att heller inte deras system drabbats.

Anders Björk, IT-chef på Båstads kommun, uppger att man nu jobbar med information till personalen.

Varnar för mystiska mejl

– Vi har informerat användarna att inte öppna bifogade filer eller klicka på länkar i ”mystiska” mail, uppger han.

Enligt Anders Björk har kommunen i det här läget identifierat några svagheter som genast måste åtgärdas. Man har kontrollerat sina skräppost- och virusfilter samt backuper.

Förebyggande information

Också Skurups kommun tycks ha klarat sig:

– Vi har inte drabbats av IT-attacker. Vi informerar våra medarbetare kontinuerligt i förebyggande syfte, uppger Mehdi Khatibi, IT-chef.

Detsamma gäller Ystad:

– Ystads kommun har ej haft något problem i sin IT-miljö (hitintills) relaterad till WannaCry-”utbrottet”, uppger IT-chefen Roger Nilsson.

Josefine Wahlström, kommunikationschef på Bjuvs kommun, uppger att heller inte de råkat ut för attacken. Men man vill inte berätta om man identifierat några kritiska svagheter.

– Av säkerhetsskäl svarar vi inte detaljerat på frågor gällande vårt IT-säkerhetsarbete, men vi arbetar fortlöpande med vår tekniska miljö för att hålla den säker, skriver hon.

Perstorps kommun har inte drabbats av helgens attack. På frågan om vilka förebyggande åtgärder man vidtar svarar man:

– Påminnelse/info via Intranät att vara extra observant på länkar och bilagor i mail, skriver kommunens IT-chef Roger Nord.

Hålet tilltäppt

Anders Hallström är driftchef på IT-teamet som har hand om frågan i Kävlinge, Staffanstorp och Burlöv.

– Ingen av dessa tre kommuner har så långt vi kan se drabbats av Wannacry, skriver han.

Enligt deras utvärdering har kommunerna hittills klarat sig.

– Vi har tittat över våra system och där inte upptäck några attacker. Vi har försäkrat oss om att nödvändiga patchar från Microsoft är inlagda för att ”täppa till” hålet, uppger Anders Hallström.

Också Osby verkar ha klarat sig.

– Osby kommun har inte så vitt vi vet nu blivit drabbade av helgens cyberattack, skriver Hans Ellebrink, IT-chef.

Manar till restriktivitet med länkar

Evalotta Elnertz, IT-chef på Lunds kommun, uppger att IT-avdelningen jobbar aktivt med att både manuellt och automatiskt uppdatera IT-miljön med de senaste säkerhetsuppdateringarna.

– Vi har i nuläget inga tecken på att någon av kommunens datorer eller servrar är drabbade, skriver hon.

Arbetet handlar också om information.

– Vi påminner också alla användare om vikten av att vara försiktig och behovet av att vara restriktiv med att klicka på länkar och bilagor, uppger hon.

Manar till försiktighet

Enligt IT-chefen John Palmqvist och säkerhetschefen Anders Nählstedt på Hässleholms kommun har man också där klarat sig.

– Vi har ännu inga rapporter eller information om att vi är drabbade, uppger de.

Vilka förebyggande åtgärder vidtar ni med anledning av helgens attack?

– Översyn av rutiner för uppdateringar av system och antivirus. Fortsatt information till våra användare om försiktighet med e-post ifrån okända källor och länkar i e-postmeddelanden, skriver de.

Föreläser om säkerhet

Östra Göinge kommun har inte heller drabbats, men har vidtagit åtgärder med anledning av attacken.

– Uppdaterat datorer och servermiljö, information till användarna om det aktuella läget samt föreläsningar om IT-säkerhet, skriver Peter Gripner som svar på frågan om hur man agerar.

I Hörby uppger man att man inte drabbats.

– Vi har sedan tidigare en genomlysning av vår IT-säkerhet och arbetar proaktivt på att förebygga incidenter av denna typ, till exempel genom att se till att våra datorer är uppdaterade med de senaste säkerhetspatcharna. Vårt IT-bolag har också arbetat hela helgen med att säkerställa att vi inte drabbas av den aktuella attacken, och att vi är väl rustade för framtida attacker, skriver Kristina Blomqvist, IT-strateg med beställarfunktion.

Får inte installera

Åstorps kommun är heller inte drabbade så här långt. Där uppger tillförordnade IT-chefen Jesper Hansen att man jobbat under lång tid med IT-säkerheten.

Bland annat får användarna inte själva installera program på sina datorer, alla datorer får alltid de senaste säkerhetsuppdateringarna och antivirusprogrammen och filservrarna har programvara som skyddar mot kända ransomware.

Varnar för bilagor

Eslövs kommun har inte heller blivit drabbatrs.

– I helgen har vi arbetat med att bevaka informationen kring ransomware-attacken samt uppdatera våra system, skriver tillförordnade IT-chefen Helena Månsson.

De har också gått ut med information till sina användare om att det är en attack med stor spridning, men att kommunen inte drabbats.

– Vi har informerat våra användare och uppmanar till försiktighet när det gäller länkar och bilagor i e-post, uppger hon.

Alla datorer uppdateras nu i samband med den världsompännande attacken. I vanliga fall görs det var tredje månad.

Malmö, Helsingborg och Trelleborg har inte heller drabbats, liksom Vellinge kommun.

– Genom vår normala uppdateringsprocess säkerställer vi att operativsystemet på våra klientdatorer är uppdaterat, skriver Vellinge kommuns tillförordnade IT-chefen Rickard Åkerman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dataviruset WannaCry

Mer i ämnet