Angela Everbäck (MP) hoppas att skåningarna ska få lättare att påverka regionen.

Demokratin flyttar ut på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Skåningar kan i framtiden få lämna in egna förslag till Region Skåne. Och får förslagen tillräckligt med röster kan de bli verklighet.

Det är demokratiberedningen i Region Skåne som ligger bakom förslaget att utveckla e-demokratin med så kallade e-förslag.

– Vi vill att det ska finnas en formell väg in för medborgarna att lämna förslag och kunna vara med och påverka mellan valen. Hittills har det inte funnits någon i regionen, säger Angela Everbäck (MP), ordförande i demokratiberedningen.

Demokratiberedningen arbetar bland annat med att öka inflytandet hos medborgarna i Region Skåne, och vill alltså ha ett system för e-förslag i Skåne.

Alla kan lämna in förslag

Oavsett ålder ska medborgaren kunna lägga in konkreta förslag och idéer på sådant de vill ändra på under Region Skånes ansvarsområden. När förslaget ligger ute kan andra gå in och komplettera eller ha synpunkter på förslaget. Får förslaget ihop det stöd som behövs går det vidare för beredning i den nämnd som berörs och sedan vidare för fortsatt beslut.

– Det kan handla om kollektivtrafik, kultur i Skåne, den sjukvård som ligger under regionen, miljö, klimat och hållbar utveckling, säger Angela Everbäck.

Varför är det viktigt med e-förslag i regionen?

– Det är viktigt för medborgarna att få sin röst hörd även mellan valen så att de kan lyfta upp enskilda frågor, det ligger i tiden, säger Angela Everbäck och tillägger:

– Vi får ett allt större engagemang av medborgarna och den digitala världen utvecklas så det här blir en bra kombination, säger hon.

Antalet röster beslutas i mars

Ett femtiotal svenska kommuner och ett par landsting har redan infört eller är på väg att införa möjligheten att lämna e-förslag. Det finns olika gränser för hur många röster som krävs i olika kommuner och landsting.

Hur många som behöver stödja ett förslag i Region Skåne för att det ska tas upp för politisk beredning kommer att tas upp för diskussion och beslutas på regionstyrelsens möte i början av mars. Innan dess ska samtliga partier i regionen fatta ett gemensamt beslut om antalet röster.

– Eftersom att det här är ett så pass betydande ärende anser vi i demokratiberedningen att det är viktigt med en bred politisk förankring mellan politiska partier i regionen, säger Angela Everbäck.

Förhoppningen är att kunna ha driftstart någon gång i början på 2019. Någon form av digitalt system ska också upphandlas.

– Vi tror och hoppas att det här ska vara uppskattat. Det möjliggör för medborgaren att kunna påverka och det är det som är det viktigaste, avslutar Angela Everbäck.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.