På tisdagen klubbade region Skåne alliansens budgetförslag. Foto: Gunilla Fritze

Region Skånes budget för 2019 klubbad

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagseftermiddagen klubbades Alliansens budget igenom i region Skåne. De främsta satsningarna kommer göras på primärvården och för att minska vårdköerna till sjukhusvården.

I två dagar har region Skånes politiker träffats i Kristianstad för att diskutera vad skåningarnas skattepengar ska användas till. Under tisdagen klubbades Alliansens budget igenom – budgeten har underrubriken ”Nystart för Skåne”.

I ett pressmeddelande från region Skåne meddelar de att de främsta satsningarna kommer göras på hälso- och sjukvården, och främst på primärvården. Sedan tidigare har det beslutats att skattens ska höjas med 49 öre till 11.18 kronor nästa år och Alliansen har vid en tidigare pressträff meddelat att skattehöjningen krävs för att primärvården ska få en miljard under kommande mandatperiod.

– För att klara det krävs också besparingar inom bland annat administration, regional utveckling och kultur, sa Gilbert Tribo (L), regionråd.

Färdtjänsten i fokus

En fråga som väckte debatt var hur regionens färdtjänst ska förbättras. I somras tog region Skåne över beställningscentralen som tidigare funnits i Riga och under hösten har väntetiderna blivit allt längre.

– Vi förstår att det har varit inkörningsproblem, men det har tagit lite för lång tid och vi är absolut inte nöjda, säger Klara Twete (S), regionpolitiker.

– En sak vi vill jobba med är att man ska kunna beställa sin resa på webben om man har möjlighet, fortsätter hon.

Christina Glad (L), anser att nya systemet för färdtjänst är dåligt genomfört.

– Vi har ju ett mål att man ska ha svar på minuten på den här typen av frågor. Ett av bekymren är att samtalen tar för lång tid, beställningscentralen kan inte vara en samtalspartner, säger hon.

2019 kommer man också satsa på att minska vårdköerna till sjukhusvården och satsa på en utökad kollektivtrafik.

  • Hälso- och sjukvården i Skåne får totalt 36,3 miljarder kronor 2019, vilket är drygt 2,5 miljarder kronor mer än under 2018. Primärvården får en särskild satsning på cirka 370 miljoner kronor och en särskild tillgänglighetssatsning på 140 miljoner kronor ska minska köerna till den somatiska sjukhusvården.
  • Kollektivtrafikens regionbidrag 2019 utökas med 316 miljoner kronor jämfört med 2018.
  • Investeringsbudget för sjukhusområdena i Malmö, Lund, Helsingborg och Ängelholm beräknas till cirka 17,4 miljarder kronor under planperioden 2019-2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer