Gilbert Tribo (FP) och Carl Johan Sonesson (M)

Regionpolitiker pudlar: ”Borde lyssnat mer på personalen”

Uppdaterad
Publicerad

Vi borde ha lyssnat bättre på personalen innan vi gjorde stora förändringar inom sjukvården. Det säger nu Carl Johan Sonesson (M) och Gilbert Tribo (FP), två av de tongivande borgerliga politiker, som styrde Region Skåne den förra mandatperioden. De är starkt självkritiska.

Femklövern, bestående av de fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet, styrde Region Skåne under åtta år fram till dess att de rödgröna tog över för ett år sedan. Och nu gör de en så kallad pudel.

– Vi kunde varit en bättre arbetsgivare så att inte så många sökte sig till privata bemanningsföretag eller började arbeta i kommunerna, säger Carl Johan Sonesson (M).

– Vi fastnade i att bara styra. Jag vill vara självkritisk och säga att vi borde ha lyssnat mycket mer på personalen och låtit processerna ta längre tid, säger Gilbert Tribo (FP).

Självkritiska

Självkritiken gäller inte minst sammanslagningarna av de skånska sjukhusen och bildandet av Skånes Universitetssjukhus SUS.

– Det stora problemet med SUS är att det är en så stor organisation med många chefsnivåer. Vi skulle behöva platta till organisationen så att det blir färre nivåer och att man på klinikerna får större eget ansvar, säger Carl Johan Sonesson.

”Vad var det vi sa”

– Min spontana kommentar är : Vad var det vi sa ? Det här har vi ju pratat om med regionens politiker i mer än åtta år. Man måste lyssna till professionen och ta till sig det personalen säger ute på golvet, säger Mats Runsten, avdelningsordförande i Vårdförbundet Skåne.

Problemet med brist på framför allt sjuksköterskor kvarstår. Kommunerna och de privata bemanningsföretagen betalar sin personal bättre. Nu är frågan vad politikerna ska göra åt det.

Eget bemanningsföretag

– Vi föreslår att vi ska skapa ett eget bemanningsföretag i Region Skåne, en central bemanningsfunktion där man kan jobba mot förvaltningarna.och hitta lösningar, säger Gilbert Tribo.

– Det är ett bra förslag, som jag också har lyft i våra diskussioner i budgetberedningen. Vi kommer att stödja det, säger Henrik Fritzon (S), ordförande i regionstyrelsen Skåne.

Vårdförbundet kritisk

Men vårdförbundet är kritiskt, och menar att förslaget inte löser problemet.

– Man måste säkra bemanningsförsörjningen på ett helt annat sätt, genom att erbjuda bra villkor för dem som arbetar i verksamheten. De tycks mena att sjuksköterskorna är utbytbara och kan arbeta var som helst när som helst. Så fungerar det inte i vården. Det här förslaget har fötts ur en desperation från politikernas sida, säger Mats Runsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer