Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gilbert Tribo (L) regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne. Foto: Therese Kjellsson

Regionrådet: ”Vi måste kunna matcha andra regioners löner”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet pekar på dålig löneutveckling och bristande arbetsmiljö som skäl till att de biomedicinska analytikerna väljer bort att jobba för Region Skåne.

– Skåne är väl sämst i Sverige när det gäller löneläget och för biomedicinska analytiker ligger de 3000 kronor lägre i snitt än sjuksköterskor, som har lika lång utbildning, säger Kerstin Axelsson, huvudskyddsombud på fackföreningen Vårdförbundet.

I Skåne har hittills 39 biomedicinska analytiker sagt upp sig sedan i fjol. 20 av dem bara sedan årsskiftet.

Region Skånes politiska opposition har i veckan varit kritisk till hur regionledningen hanterat kompetensflykten. Sverigedemokraterna föreslår en åtgärdsplan för att utexaminera fler biomedicinska analytiker och Socialdemokraterna vill avsätta resurser för att förbättra arbetsmiljön.

”Vi måste kunna lönematcha”

Regionrådet Gilbet Tribo (L) vill tona ned omsättningen av personal, som han menar inte är större än i Region Skåne i övrigt, men han medger att regionen måste hänga med lönemässigt för att behålla kompetens.

– Vi måste kunna matcha, för vi vill fortsätta att vara en framstående region, säger Gilbert Tribo (L).

Men Vårdförbundet påpekar att det inte bara är lönenivåerna som är problematiska.

– Det handlar också om en stressig arbetsmiljö, för få medarbetare och en brist på kompetens, säger Kerstin Axelsson, huvudskyddsombud på fackföreningen Vårdförbundet.

– Tappet av biomedicinska analytiker är lite för högt, så vi måste få ned de talen en del, säger regionrådet Gilbert Tribo (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer