Arkivbild Foto: Sara Öster/ SVT

Regnvatten räddar skånska vattenreserver

Publicerad

När regnet faller ner över de skånska grödorna uteblir konstbevattningen. Istället suger växterna till sig vatten från ovan jord och grundvattenmagasinen kan lämnas ifred. Åtminstone för tillfället.

– Hade vi haft en långvarig torka hade det varit akut, men just nu ser det bra ut för Skånes del, säger Charlott Stenberg, vattenhandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Egentligen kan inte sommarens nederbörd hjälpa till med att fylla på grundvattenmagasinen. När det är grönt suger växterna upp vattnet innan det hinner rinna djupare ner i marken.

Oro inför sommaren

För att påverka vattenmagasinen krävs det nederbörd under årstider då ytan är mättad med vatten nära ytan, som under vintermånaderna. De skånska vattenreserverna har dessutom varit lägre än vanligt och påverkats av den torra vintern.

Just därför fanns det en oro inför hur det skulle se ut efter en sommar med konstbevattning, bad i pooler och torka, men än så länge ser det fortfarande bra ut.

Mycket tack vare den uteblivna konstbevattningen. Skånska grödor har istället fått fukt från just regnvatten.

– Det som är fördelen med när det regnar är att man inte behöver bevattna från grundvattenmagasinen. Det är en stor fördel för naturmiljön när det regnar, säger Charlott Stenberg.

Hoppas på mer regn

Även på Havs- och vattenmyndigheten har de noterat den regniga sommarens positiva effekter.

– Tack vare den svala sommaren och regn med jämna mellanrum har vegetationen klarat sig hyfsat. Jag är själv förvånad över att ytan är ganska grön, säger Lennart Sorby, verksamhetsutvecklare på Havs- och vattenmyndigheten.

Kan man säga att sommarvädret räddat Skåne tillfälligt?

– Det kan man säga ja, men hade vi haft samma sommar som förra året hade det varit allvarligt.

Kan försämras

Trots att det ser bra ut i nuläget är grundvattennivåerna lägre än normalt, och en torr augusti- eller septembermånad kan mycket väl försämra situationen.

Arkivbild Foto: Johan Dernerlius/SVT

– Hitintills har vi inte varit medvetna om att Sverige kan komma att uppleva vattenbrist, man måste vara återhållsam. Flera svenska myndigheter har regeringsuppdrag som på olika sätt handlar om hur vi säkrar vattentillgången för framtiden , säger Charlott Stenberg.

Skulle den kommande vintern dessutom bli lika torr som den förra, riskerar läget försämras ytterligare.

– Vi behöver ordentligt med regn under vinterhalvåret. Jag hoppas på regn, säger Lennart Sorby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.