Öresundsbrons trafik slog under 2017 rekord. Foto: TT

Nytt rekord för trafiken på Öresundsbron

Uppdaterad
Publicerad

Under 2017 slog trafikrekordet rekord på Öresundsbron. Så många som 7 530 255 motorfordon passerade under året vilket är det högsta antalet någonsin.

–  Vi ser ett ständigt ökat intresse, från både danskar och svenskar, att åka över till andra sidan Öresund på sin fritid och i många fall utnyttja våra erbjudanden på aktiviteter av olika slag, som vi marknadsför. Sommaren 2017 var bra vädermässigt, eftersom många valde att göra utflykter över sundet istället för att ligga på stranden, säger Fredrik Jenfjord, chef Försäljning & Marknad vid Øresundsbro Konsortiet, i ett pressmeddelande.

Fritidstrafiken ökar mest

Det är framförallt fritidstrafiken som ökar vilket särskilt märktes i årets slutskede under julhandeln. Under dagarna 23 december till 26 december passerade 25 022 personbilar med BroPass Fritid över bron. 

– Den försvagade svenska kronan har gjort Sverige billigare för danskarna. Många danskar valde att göra sin julshopping i Sverige. Det är också många svenskar som julshoppar i Danmark och samtidigt passar på att besöka framför allt Tivolis julmarknad, för att det är tradition, säger Fredrik Jenfjord.

Även under sommaren 2017 slogs brorekord, främst under juli då totalt 847 100 fordon passerade Öresundsbron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.