Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är rent åt helvete, säger Bodil och Tommy Jönsson om höjningen av elnätsavgiften. Hör fler reaktioner i klippet. Foto: Johan Dernelius/SVT

Rekordhöjning av elnätsavgiften för många i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Den som är kund hos Eon har fått en kraftig höjning av sin elnätsavgift. Den är mer än dubbel så hög som för genomsnittskunden i Sverige.

– Vi har precis som alla andra kostnadsökningar och tyvärr måste vi ta ut dem mot våra kunder,säger Magnus Wengen, avdelningschef på Eon.

I Nils Holgersson-gruppens rapport för 2022 redovisas fakta om prisnivåer och prisskillnader som finns mellan olika kommuner för sophämtning, VA, el och fjärrvärme.

När det gäller elnätsavgifterna, som de olika energibolagen tar ut, finns det stora skillnader mellan kommunerna. Eon, med svenskt huvudkontor i Malmö, har höjt sina avgifter mest.

– Vi har haft stora kostnader för våra nätförluster och vi har historiskt höga investeringar och ökar dem ännu mer för att möta den energiomställning som sker, säger Gustav Wengen, som är avdelningschef på Eon.

”Känns inte rätt”

I snitt har elnätspriserna ökat med 9,5%. Eon har höjt med i genomsnitt 20,3 procent.

– Det känns inte rätt att det ska vara skillnad mellan kommunerna. Den här avgiften kan man ju inte påverka, säger Malin Kadrolli, som är Eon-kund, småbarnsmamma och bor i en lägenhet i Malmö.

Hennes väninna håller med.

– Jag tycker Eon ska tänka på att det är många som har det tufft nu. De som är föräldrarlediga, pensionärer och de som har dålig ekonomi, säger Emilie Olofsson, även hon kund hos Eon.

Bodil och Tommy Jönsson bor även de i en lägenhet i stadsdelen Limhamn i Malmö.

– De tjänar bra på det här så jag tycker det är rent åt helvete, säger Tommy Jönsson.

Kraftiga höjningar

Över tid har elnätspriserna gått upp kraftigt. Under de senaste tio åren har elnätspriset ökat med i snitt dryga 41 procent, konstaterar Nils Holgersson-gruppen. 

De tre stora bolagen Vattenfall, Ellevio och Eon har monopol på elnäten i 141 av 290 kommuner. Eon är störst.

Vattenfalls elnätsavgifter har sjunkit med i snitt 2,1 procent. Eon har höjt med i medeltal 20,3 och Ellevio med 8,6 procent jämfört med föregående år.

Vad är överföringsförluster?

När elen transporteras genom elnätet blir ledningarna och transformatorer varma och det är denna värme som blir förluster. Tänk dig en mobilladdare. När du laddar mobilen blir den kontakt du sticker in i eluttaget, transformatorn, varm och den värmen blir en förlust. Det vill säga att all el som kommer ut ur eluttaget och in i mobilladdaren når inte din mobiltelefon.

Samma logik som för mobilladdaren gäller för våra elledningar. Den mängd el som går in i ledningen i ena änden är större än den el som kommer ut i andra änden. Totalt uppgår överföringsförlusterna i Sveriges elnät till cirka 7–8 procent på årsbasis.

Källa: VB Elnät

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.