Foto: TT

Rekordlång sommar för Malmö och Lund – men nu är den slut

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2017 blev rekordlång för både Malmös och Lunds del. Söndagen den 5 november blev den meteorologiska sommarens sista dygn i Malmö, vilket också är det allra senaste datum som sommaren dröjt sig kvar sedan mätningar med maximi- och minimitermometer inleddes i staden 1917.

– Dygnsmedeltemperaturen har inte varit nere på så låga temperaturer ännu, det beror på olika faktorer, bland annat vattentemperaturer, säger SVT:s meterolog Per Stenborg.

I Lund avslutades den meteorologiska sommaren den 2 november i år. Det är bara två gånger tidigare som sommaren dröjt sig kvar där längre än så, sedan stadens mätningar inleddes 1881.

Den skånska sommaren har varit regnigare än normalt, men den som tycker det kändes kallare än vanligt tar fel. Temperaturmässigt var den aningen varmare än föregående år, enligt Per Stenborg.

– Hösten 2016 kom tidigare än i år, ankomsten var redan första halvan av oktober. Normalt brukar den komma kring den första oktober och i kustnära orter omkring mitten av månaden.

2014 hade Lund sommarvärme till och med den 4 november, och 2001 till och med den 3 november, skriver SMHI på sin hemsida. Meterologisk sommar innebär att dygnsmedeltemperaturen varaktigt överstiger tio grader.

– Mycket hänger på nattemperaturen, om den hålls uppe nattetid får det ganska stor påverkan och blir varmare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.