Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hösten 2020 fanns det så många torskyngel vid Öresundskusterna att marinbiologer först trodde något var fel. Foto: TV 2 Lorry

Rekordmånga torskyngel i Öresund ger hopp om beståndet

Uppdaterad
Publicerad

Torsken i Öresund verkar ha haft ett fantastiskt år. Öresundsakvariet i Helsingör har aldrig tidigare observerat så stora mängder torskyngel som hösten 2020, rapporterar danska TV 2 Lorry.

På Öresundsakvariet, som är knutet till Köpenhamns universitet, har man i årets inventering funnit stora mängder torskyngel i ålgräsängarna nära Öresundskusten.

– Vi konstaterade även många torskyngel både 2012 och 2019. Men de mängder yngel vi ser 2020 har varit högre än vi någonsin sett tidigare, säger Jens Peder Jeppesen, akvariechef och marinbiolog på Öresundsakvariet till TV 2 Lorry.

”Alltid oroliga”

Det observerades faktiskt så många yngel att akvariechefen ett tag oroade sig för att något inte riktigt stod rätt till med havsmiljön.

– Vi blir alltid oroliga, när vi stöter på stora mängder av vissa arter inne på grunt vatten, då det kan tyda på att bottnen längre ut i sundet är syrefattig. Men efter att ha undersökt torskynglens kondition, maginnehåll och allmäntillstånd så tyder allt på att de hållit till vid ålgräsgränsen eftersom att det där finns gott om mat och ställen att gömma sig på, säger Jens Peder Jeppesen till TV 2 Lorry.

Påverkar andra bestånd

Den rikliga mängden yngel i Öresund ger nu marinbiologer hopp om torskbeståndet i Kattegat. Enligt Jens Peder Jeppsen har nya studier visat att uppemot 45 procent av torsken i Kattegatt härstammar från Öresund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Många torskyngel även på svenska sidan Foto: Jonny Magnusson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer