Flygbild på Trelleborgs hamn. Foto: Bertil Hagberg

Rekordökning på bostadsrättspriser i Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

Svensk Fastighetsförmedling har kartlagt prisutvecklingen på bostadsmarknaden under de senaste 20 åren. Kartläggningen visar att Trelleborg är den kommun som både i Skåne och i landet haft störst prisökning på bostadsrätter under perioden.

Bostadspriserna i Skåne har under det senaste året stått stadigt. Trots en rådande osäkerhet på marknaden har prisutvecklingen varit svagt positiv. Om man blickar längre bakåt i tiden däremot, har det dock funnits stora skillnader i länet.

För tjugo år sedan kostade till exempel en trerummare i Trelleborg runt 100 000 kronor. Idag kostar samma lägenhet mellan 1 600 000 och 1 800 000 kronor. Tvåor låg runt 65 000 – 75 000 då och idag går de för mellan 1 200 000 – 1 400 000 kronor.

Goda kommunikationer en orsak

Priserna på bostadsrätter i Trelleborg har de senaste tjugo åren ökat med hela 1 774 procent, enligt Svensk Fastighetsförmedlings statistik. Det är högre än någonstans i landet.

– Trelleborg har haft ett enormt uppsving de senaste 20 åren, säger Karl Fredrik Wahn, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Trelleborg. Infrastrukturen har förbättrats med både pågatåg och motorväg, vilket lockat många invånare från de dyrare grannkommunerna. Trots den stora prisökningen ligger Trelleborg ändå en bra bit under dessa prismässigt.

– Trelleborg är en oslipad diamant längs den södra kusten och politikerna satsar även på att öppna upp hamnstaden för invånarna.

Villapriserna ökat mest i Lomma

När det gäller villapriserna i Skåne är det Lomma som ökat mest med 344 procent, tätt följt av Vellinge och Svedala, med ökningar på över 300 procent. Även i Lund och Malmö letar sig prisökningarna upp till höga nivåer, på 858 respektive 763 procent.

– Ser man till hela Skåne är det främst de mindre kommunerna som fått skörda de största procentuella prisuppgångarna. Eftersom Malmö sedan tidigare haft en högre prisbild, blir det naturligt att den inte stiger lika kraftigt. Däremot är priserna fortfarande mycket lägre i Malmö än både i Stockholm och Göteborg, vilket gör att vi fortfarande har möjlighet att fortsätta öka, säger Ebba Jönsson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö.

Här har priserna stigit mest i Skåne de senaste 20 åren

Visa

Bostadsrätter

1. Trelleborgs kommun + 1 774 %

2. Lund kommun + 858 %

3. Malmö kommun + 763 %

Villor

1. Lomma kommun + 344 %

2. Vellinge kommun + 340 %

3. Svedala kommun + 309 %

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trelleborg

Mer i ämnet