• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Foto: SVT

Rekordstor människosmuggling efter tio månader

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av misstänkt människosmuggling över Öresund är redan nu större än under hela fjolåret. Hittills har 108 ärenden rapporterats, visar siffror från gränspolisen som SVT Nyheter Skåne tagit del av.

– Tendensen är densamma som tidigare. Siffrorna är redan något högre än i fjol och då återstår fortfarande två månader av året, säger Johan Jönsson, gruppchef för brottsutredningsgruppen på gränspolisen i Region Syd.

Under 2015 anmäldes totalt 105 fall av misstänkt människosmuggling, en siffra som i år alltså har ökat till hittills 108 misstänkta fall. Jämfört med tidigare år är det mångdubbling: För två år sedan var antalet misstänkta ärenden 14 stycken.

Johan Jönsson säger att flest ärenden upptäcks vid den tillfälliga inre gränskontrollen på Lernacken vid Öresundsbrons fäste, där samtliga bilar kontrolleras.

– Det är blandade ärenden. Vissa ärenden rubriceras som grova. Vi har också haft en del taxichaufförer som misstänks, säger Johan Jönsson.

Oklart samband

Nyligen dömdes också en taxichaufför till tre månaders fängelse efter att fyra män åkt med honom över Öresundsbron, utan att kunna visa id-handlingar vid den inre gränskontrollen.

Enligt Johan Jönsson är det oklart huruvida id- och gränskontrollerna i anslutning till Sveriges gränser, kan sättas i direkt samband med antalet misstänkta fall.

– Antalet fall av människosmuggling behöver inte vara ett mått hur effektiva id- och gränskontroller är. Det kan finnas andra orsaker också till ett högre eller lägre antal, säger Johan Jönsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet