Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör några av rektorernas ord i videoklippet. Foto: Montage

Rektorer hotas av vaccinmotståndare – kallas ”mördare”

Uppdaterad
Publicerad

I Kristianstad blev en rektor kallad ”mördare”. Och även på andra håll i Skåne har rektorer fått motta mer eller mindre hotfulla mejl från vaccinationsmotståndare i samband med skolvaccinering. SVT Nyheter Skånes enkät visar att minst 19 skånska rektorer utsatts för vaccinrelaterade hot eller påtryckningar.

SVT Nyheter Skåne skickade ut en enkät till högstadie- och mellanstadierektorer till tolv skånska kommuner – Höör, Hörby, Eslöv, Bromölla, Malmö, Tomelilla, Sjöbo, Helsingborg, Östra Göinge, Osby, Hässleholm och Ystad.

Sammanlagt gick enkäten ut till 211 rektorer som fick frågorna ”Har ni utsatts för hot eller påtryckningar i samband med vaccination av barn?” och ”På vilket sätt har det yttrat sig?”.

Eftersom svarsfrekvensen var låg – bara en tredjedel av rektorerna svarade på enkäten – kan vi inte dra några slutsatser av resultaten om hur utbredda hot och påtryckningar mot rektorer varit.

Blev kallad mördare

19 rektorer svarade att de fått motta hot eller påtryckningar i samband med skolvaccineringen. I de allra flesta fallen handlar det om mejl.

– Det har varit både vänliga och ovänliga åsikter om att skolan inte borde vaccinera eller att ”skolan borde ge fan i detta”, skriver en Malmörektor i sitt enkätsvar.

I Kristianstad kallades en rektor ”mördare” i samband med att första vaccinationen skulle genomföras. Det har polisanmälts.

I videoklippet får du höra vad fler rektorer svarade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer