SVT:s reporter Kenneth Sundin har träffat Carolina Thornström, som var rektor på den skola där barnen skulle gått. Foto: SVT

Ystadbarnens rektor: ”Jag vill be om förlåtelse“

Publicerad

För tio år sedan slog hon larm om den isolerade barnfamiljen i Ystads kommun. Inget hände och de fem barnen fortsatte att leva utan kontakt med omvärlden. Rektorn på den skola där barnen skulle gått, Carolina Thornström, menar att detta inte hade behövt hända.

Vi möter henne på hennes nuvarande skola denna klämdag då bara fritids har öppet.

– Det har varit intensiva dagar, säger Carolina Thornström.

Just nu vill hon hjälpa Ystads kommun att lägga pusslet för att se hur man kunde missa familjen som levde isolerat på den vildvuxna gården på Österlen.

”Varit där flera gånger”

För tio år sedan hade hon själv fått tips om barnröster som hörts från hemmet.

– Jag var där flera gånger men det var fullt med grindar, skyltar och övervakningskameror så jag vågade inte ringa på. Jag visste heller inte om jag hade rätt att göra det.

Carolina Thornström uppger att hon upprepade gånger tog kontakt med socialförvaltningen för att den skulle göra hembesök.

– Men som jag förstår det så skedde inte detta.

Hon tog också kontakt med barnavårdscentralen för att fråga om barnen var vaccinerade men fick inget svar med hänvisning till sekretess.

Vill be om förlåtelse

Till slut fick hon träffa mamman i familjen som besökte hennes rektorsexpedition. Mamman menade att familjens utlandsresor omöjliggjorde en normal skolgång enligt skolplikten.

– Hon lät mycket trovärdig.

Carolina Thornström menar barnens öde nu blir en väckarklocka för hela skolsverige.

– Jag skulle vilja träffa barnen för att be om förlåtelse, säger hon med gråten i halsen. De har fått lida genom det här.  Men jag vill också berätta att jag försökte göra deras röster hörda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De isolerade barnen i Ystads kommun

Mer i ämnet