Repetitionerna inför Höörs sommaropera är igång i musikskolan i Höör. Foto: Bernard Mikulic

Repetitionerna av Höörs sommaropera igång

Publicerad

En maktgalen minister vill använda konsten i politiskt syfte. Det är intrigen i ”De sjungande löven”, den 21:a upplagan av Höörs sommaropera. Deltar gör 37 barn från runtom i Skåne tillsammans med professionella sångare och musiker.

– Jag har alltid gillat att sjunga ända sen jag var jätteliten, berättar tioåriga Torsten Edén från Lund, som är med för tredje gången.

Vad är det som är så roligt med att sjunga just opera?

– Det bara känns så himla mäktigt på något sätt och så är det roligt också.

Torsten Edén, 10 år, är med i Höörs sommaropera för tredje gången. Foto: Bernard Mikulic´

Det som gör Höörs sommaropera lite speciell är just att det är så många barn som är med.

– När vi började med detta för 21 år sedan upptäckte vi att barnopera är skriven för barn men inte med barn. Vi ville vända på det begreppet, berättar den konstnärlige ledaren och producenten Tord Nihlén.

Barnen får arbeta med professionella sångare och en professionell orkester.

– Vi ger barn och ungdomar i alla åldrar möjlighet att vara med i en professionell opera helt enkelt, säger Tord Nihlén.

Att göra opera för barn är annorlunda

Men att det är barn med ställer lite speciella krav på hur man tonsätter operan, berättar kompositören Esgil Kolind.

– För barn får man skriva lagom. Man får inte skriva för höga eller för låga toner, man får inte skriva för snabbt, man får inte skriva för långsamt. Man får skriva snygga melodier som de kommer ihåg för de ska kunna allting utantill. Så man får tänka lite pragmatiskt.

Esgil Kolind debuterar som operakompositör med ” De sjungande löven”. Foto: Bernard Mikulic

Esgil Konlind jobbar till vardags som kantor i Roskilde och är även körledare och tonsättare. Förra året var han körledare för Höörs sommaropera och nu debuterar han som kompositör i operasammanhang.

Vad är annorlunda med att tonsätta opera jämfört med det du brukar göra?

– Det är mycket praktiskt som ska tänkas igenom, som vilka som ska vara på scen och när.  Så det är en lång process men jättespännande, säger Esgil Kolind.

”De sjungande löven” handlar om maktkamp

Årets föreställning ”De sjungande löven”är en fristående fortsättning på sagan ”Prins Hatt under jorden”, som komponerades och skrevs av Stig Gustav Schönberg och Tord Nihlén 1999.  Den handlar om att den gamle kungen dött och prins Hatt har blivit kung, men han sitter mest i lunden där de sjungande löven finns.

– Då är det en minister med maktambition som inte tycker att kungen sköter sina uppgufter. Han vill utnyttja de sjungande löven i politiskt syfte, säger Tord Nihlén, som också skrivit texten till årets föreställning.

Föreställningen har premiär den andra augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höör

Mer i ämnet