”Vi kommer att dela ut dem så länge de räcker”, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken. Foto: Johan Dernelius

Skånska resenärer köar för gratis munskydd

Uppdaterad
Publicerad

Två munskydd per person och en periodbiljett – det är kraven på resenärna som vill ha gratis munskydd. Under tisdagen började Skånetrafiken dela ut 50 000 gratis munskydd runt om i Skåne.

På Skånetrafikens kundcenter på Malmö centralstation samlades människor under tisdagen för att få tag på ett gratis munskydd.

– Det är fint att se och det visar omtanke för oss resande, säger Sten Nilsson, som var på plats för att hämta munskydd tillsammans med sin fru Berit Nilsson.

Det är endast resenärer som har en periodbiljett som får hämta ut munskydd och det är max två stycken per person som gäller.

– Vi har 50 000 att dela ut och det kommer vi att göra så länge de räcker, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Ingen lösning

Folkhälsomyndigheten har inte gått ut med någon rekommendation om att använda munskydd utanför vården för att förhindra smittspridning. Carina Zachau är ordförande i kollektivtrafiknämnden och menar att munskydden inte ska ses som en lösning för att stoppa smittan.

– Det här ska ses som en möjlighet att ge våra resenärer en extra känsla av trygghet. Det är naturligtvis viktigt att följa alla riktlinjer som finns även om man har munskydd, sa hon i en tidigare intervju med SVT Nyheter Skåne.

Linus Eriksson har under tisdagen mestadels mött nöjda resenärer som hämtar ut sina munskydd.

– De flesta är glada. Men där är en del som undrar varför vi inte gjort detta tidigare och det är ju för att de behövts inom vården. Nu har vi ett överskott och då kan vi göra detta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.