Resistent bakterie ökar i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Den multiresistenta bakterien MRSA ökar kraftigt i Skåne. I november registrerades 102 fall, vilket är dubbelt så många jämfört med januari i fjol.

Den multiresistenta bakterien MRSA ökar kraftigt i Skåne. I november registrerades 102 fall, vilket är dubbelt så många jämfört med siffrorna för fjolårets första månader, skriver Sydsvenskan.

– Vi ser den här ökningen över hela landet, men ökningen i Skåne sticker ut, säger Anders Tegnell, avdelningschef för epidemiologi på Folkhälsomyndigheten, till tidningen.

Sjuka, barn och äldre drabbas hårdast

Enligt Tegnell har ökningen koppling till den ökande asylinvandringen till Sverige.

­– Det är vårt intryck. Många flyktingar kommer hit med både sår och småskador som är smittade.

Mellan januari och november registrerades 635 fall av MRSA i Skåne, att jämföra med 488 fall under hela 2014.

De som drabbas av MRSA är oftast redan sjuka, barn och äldre. Utöver riskerna med att utsättas för bakterien innebär ökningen av antalet fall att mer och fler sorters antibiotika används inom sjukvården, vilket kan leda till att fler sorters multiresistenta bakterier skapas.

Ingen statistik över MRSA-dödsfall

I höstas avled ett MRSA-smittat spädbarn på Lunds neonatalintensivvårdsavdelningen. Men i nuläget finns ingen statistik över hur många som dör till följd av multiresistenta bakterier. I de flesta fall är dödsorsaken någon annan sjukdom, men där bakterien kan ha haft en bidragande effekt.

Något som också påverkar ökningen är att sjukvården använder mer och fler sorters antibiotika, något som kan leda till att nya sorters multiresistenta bakterier skapas.

Antalet fall av MRSA har ökat under flera år i Sverige.

Januari: 48

Februari: 47

Mars: 54

April: 37

Maj: 60

Juni: 38

Juli: 44

Augusti: 54

September: 81

Oktober: 70

November: 102

Källa: Sydsvenskan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MRSA

Mer i ämnet