Foto: Leif R Jansson/TT

Resistenta bakterier bekämpas med bröstmjölk

Uppdaterad
Publicerad

Ett ämne i bröstmjölk kan bli ett helt nytt sätt att motarbeta det snabbt växande hotet med resistenta bakterier. Svenska forskare har upptäckt att ett protein i bröstmjölken kan göra bakterier känsliga för antibiotika igen.

Proteinet i bröstmjölk, som forskarna kallar Hamlet, upptäcktes redan för flera år sedan när man undersökte mjölkens bakteriedödande effekter. Forskarna misstänkte snabbt att Hamlet skulle kunna ha viktiga egenskaper och studier gjordes som visade att proteinet kunde döda cancerceller. Hamlet har visat sig ha effekter på minst 40 olika cancerformer, och den stora fördelen är att ämnet är kroppseget och inte giftigt på något sätt.

Släpper sin resistens

Nu har forskare i Lund tagit forskningen ett steg vidare och upptäckt att Hamlet har unika egenskaper även i förhållande till resistenta bakterier.

– Hamlet verkar kunna få bakterier som blivit resistenta att släppa sin resistens och återigen bli mottagliga för behandling med antibiotika, säger professor Anders Håkansson vid Lunds universitet.

Forskningen är ännu i sin linda, men resultaten hittills är lovande, enligt Anders Håkansson. Det mest intressanta är att det här innebär ett helt nytt sätt att komma åt det snabbt växande hotet med antibiotikaresistens.

– Hittills har man koncentrerat sig på att försöka hitta nya former av antibiotika, men problemet med det är att bakterierna till sist ändå utvecklar ny resistens. Hamlet innebär att vi angriper problemet från andra hållet och gör bakterier känsliga för antibiotika igen, säger Anders Håkansson.

Triviala sjukdomar dödar

Antibiotikaresistensen är ett snabbt växande globalt hot mot hela vår moderna sjukvård, som i dag är helt beroende av tillgången på antibiotika. Enligt vissa bedömare har vi bara omkring tio år på oss att lösa problemet med den ökande resistensen.

Lyckas vi inte kommer vi inom kort dö av sjukdomar som infekterade sår, lunginflammationer och andra åkommor som vi i dag enkelt botar med antibiotika.

Forskarna i Lund hoppas kunna inleda studier med Hamlet på människa redan inom ett eller ett par år. Att det kan gå så snabbt beror på att det finns patientgrupper med resistenta bakterier som inget biter på i dag.

– Vi hoppas kunna erbjuda dem en ny sorts behandling med Hamlet. I dag finns inget hopp för dessa patienter. Hamlet är helt ofarligt för kroppen och det kan innebära en ny chans för dessa patienter även om forskningen är på ett mycket tidigt stadium, säger Anders Håkansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.