Resistenta tarmbakterier hittade i Danmark

Publicerad

Tarmbakterier som är resistenta mot antibiotika har spridit sig över hela Danmark.

I Sverige fick samma bakterie starkt fäste 2018, men i år har nivåerna återgått till det normala.

På några år har tarmbakterien VRE, Vankomycinresistenta enterokocker, spridit sig från främst sjukhus i östra Danmark till vårdinstitutioner över hela landet, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Under 2013 hittades bakterien i 227 patienter i Danmark – fem år senare hade siffran mer än dubblerats till 525.

– Problemet är att vi har få typer av antibiotika kvar som vi kan behandla infektioner med den här bakterien med, säger Robert Skov, nationell samordnare på smittskyddsmyndigheten Statens Serum Institut, till Ritzau.

Få skånska fall

I Sverige spreds bakterien på Danderyds sjukhus under sommaren, men det har i övrigt varit ett år med relativt låga spridningsnivåer över landet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.

– Förra året var det väldigt mycket mer. I år ser det mycket bättre ut. Inte heller tyder något på att det spridits från Danmark, det har varit väldigt få fall i Skåne.

VRE är en bakterie som främst sprids mellan sjukhus. De allra flesta som får bakterien blir inte sjuka.

– De som blir sjuka är nästan alltid personer som har en annan sjukdom tidigare. Det kan också drabba för tidigt födda barn, säger Tegnell.

Hygien avgörande

I Danmark har man ännu ingen fastställd plan för hur spridningen ska begränsas, men en god hygien på sjukhusen är avgörande för att motarbeta den, säger Robert Skov.

– Nu har vi kartlagt utvecklingen, och sedan är det upp till myndigheterna och politikerna att titta på hur man ska handskas med det här.

Fakta: VRE

VRE står för vancomycinresistent enterokocker. Enterokocker är bakterier som normalt finns i människors tarm. Om de hamnar någon annanstans i kroppen kan de leda till infektioner, exempelvis urinvägsinfektion. De flesta som är bärare av VRE-bakterien får inga problem alls.

VRE sprids bland annat via händer som förorenats ex empelvis vid toalettbesök.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.