– Vi är inte alls ängsliga. Här är allt stabilt och normalt, svarar Iwanna Trubicz på frågan om hon är orolig för corona i Sverige. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Reste genom ett stängt Europa – för att jobba på jordgubbsfält i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Med stängda gränser i Europa var Iwanna Trubicz orolig att hon inte skulle kunna ta sig till säsongsarbetet utanför Tollarp. Men efter en lång resa, där arbetsgivaren fick ringa och övertyga den tyska polisen, lyckades Iwanna Trubicz och hennes sällskap till slut komma fram. Nu är de igång och planterar jordgubbar.

– Vägen hit var jobbig. Det tog tre dagar, säger Iwanna Trubicz från Lviv i Ukraina om resan till gården i Västra Vram utanför Tollarp.

När coronakrisen slog till var det osäkert om utländsk arbetskraft skulle kunna ta sig till Skåne den här sommaren. Men för de flesta har det nu löst sig.

I videoklippet kan du höra Iwanna Trubicz berätta om resan genom Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.