Uppvärmd busskur. Foto: Kraftringen

Restvärme ska värma upp torg och hållplatser i Lund

Publicerad

Två torg och nio hållplatser kommer att värmas upp med restvärme från MAX IV och ESS. Markvärmen kommer att läggas ut i samband med spårvägsbygget.

Restvärmen från forskningsanläggningarna ska värma den nya stadsdelen Brunnshög. Nu står det klart att värmen även kommer att användas för att värma hållplatser och torg längs med spårvägen på Brunnshög.

Tanken är att sensorer ska avgöra när ytorna behöver värmas genom att reagera på temperatur och nederbörd, för att hålla hållplatserna snö- och isfria och på så vis minska risken för halka. Underhållet av spårvagnarna ska även minska då passagerarna inte kommer dra in lika mycket snö.

Lunds kommun har tecknat avtal om att lägga ut markvärmen i samband med att spårvägen byggs ut, och ska stå klar 2020.

De platser som kommer att omfattas av markvärmen är Clemenstorget, SUS Lund, Kårhuset, Ideonpark, Höjdpunkten, Solbjer, Södra Brunnshög med Brunnshög torg, MAX IV, Science Village Scandinavia inklusive Rydbergstorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.