Riksdagsledamoten Hanna Gunnarsson (V) berättar att NMR attackerade hennes bokbord i Lund innan de paraderade till Bantorget där slagsmål utbröt. Foto: Privat / Riksdagen

Riksdagsledamot attackerades av NMR-sympatisörer

Uppdaterad
Publicerad

Vilt slagsmål bröt ut mellan NMR-sympatisörer och motståndare på Bantorget i Lund. Tumultet startade redan när några av NMR-männen attackerade Vänsterpartiets bokbord ett par kvarter bort.
– Det är klart att det är allvarligt att det finns politiskt aktiva nazister, säger riksdagsledamoten Hanna Gunnarsson (V).

Hanna Gunnarsson berättar att hon och hennes partikamrater satte upp sitt bord med böcker och annat informationsmaterial på Lilla Fiskaregatan i Lund på lördagen, precis som man brukar. Men den här gången var det lite annorlunda. Redan när man kom till platsen fanns en liten grupp nazister med NMR-flagga på plats.

– Vi satte upp vårt bord och efter en 10-15 minuter kom en av dem fram och sparkade omkull bordet och slängde vår flagga på marken, säger hon.

Polisen fanns i närheten och ledde bort ett par av NMR-arna. De andra stannade kvar i en timme ungefär.

– När de började gå längs gatan följde en grupp ungdomar som kommit dit efter dem. Jag förstod sen att det blev sammanstötningar vid Bantorget.

Väldigt allvarligt

Hanna Gunnarsson säger att hon uppfattade det som att motdemonstranterna kände varandra och kom dit i grupp. Hon berättar att många lundabor kom fram och pratade efter det att bordet blivit nersparkat. Många av dem började också argumentera mot nazisterna.

– Många i allmänheten var upprörda över att se nazister så öppet, säger hon.

– Men är man politiskt aktiv i vänstern så vet man om att de finns och att de är ett hot mot oss, mot invandrare, mot judar och HBTQ-personer. Det är klart att det är väldigt allvarligt.

Tacksam mot polisen

Själv säger hon att hon inte kände sig personligen hotad av nazisterna.

– Jag är väldigt tacksam att polisen fanns på plats redan från början. Hade de inte gjort det, utan vi hade fått ringa och vänta tills de dök upp hade det kanske känts annorlunda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer