Jens Eisenschmidt på Trafikverket berättar i klippet varför man valt att göra den nya bron sexfilig. Foto: Johan Dernelius/SVT

Risk för långa köer när rekordtung bro ska skjutas på plats

Publicerad

Det är mycket som ska klaffa när Sveriges största brolyft ska göras. Den gamla bron vid trafikplats Alnarp ska rivas i rekordfart och en ny nästan 9 000 ton tung bro skjutas på plats.

Mellan 13 och 30 maj finns det stora risker för köer och förseningar i Skåne, om man inte planerar sin körning. Den nästan tre veckor långa broombyggnaden kommer att påverka all trafik på E6.

Vägnätet skyltas om med ett hundratal skyltar från norr om Landskrona till Trelleborg för att det ska bli tydligt hur och var man ska köra under avstängningen.

– Jag vill uppmana alla bilister att planera sina resor och välja alternativa vägar. Det är väldigt viktigt att få ner mängden trafik för att undvika kaos, säger Jens Eisenschmidt, projektledare på Trafikverket.

Tyngsta brolyftet i Sverige

Den nya bron, som ska skjutas på plats, syns ganska tydligt när man passerar trafikplatsen. Så fort trafiken har stängts av i mitten av maj, så börjar nedmonteringen av den befintliga bron. Därefter lyfts och knuffas den nya bron på plats. Ett 60-tal brobyggare kommer att arbeta dygnet runt.

– Bron är 26 meter bred,  12 meter hög och 35 meter lång.  Det är ju detta som gör att den blir så stor och väger så mycket, säger Jens Eisenschmidt.

Trafikplats Alnarp är en viktig knutpunkt norr om Malmö där både motorväg och järnväg korsas. Foto: Trafikverket

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.