Foto: Lisa Ovesen/SVT

Risk för sopkaos i Malmö när sopåkarna följer reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort väntar sopkaos i Malmö, varnar Transportarbetarförbundet. Sedan förra veckan följer sopåkarna arbetsmiljöreglerna strikt och arbetar därmed ingen övertid.

– Tusentals tunnor kan bli stående, säger Bert Johansson, skyddsombud.

I Stockholm var sopåkarna nyligen i konflikt med renhållningsföretaget Reno Norden. Samma företag utökade i våras sina uppdrag i Malmö. Även i Skåne är nu sopåkarna missnöjda med sina arbetsvillkor.

– Många arbetar sen i våras 10-14 timmar om dan, berättar Bert Johansson, regionalt skyddsombud. Reno Norden kör med färre bilar än den tidigare arbetsgivaren och därmed ökar arbetsbördan.

TV: Se hela inslaget här.

500 tunnor hann inte tömmas

Sedan mitten av förra veckan följer nu de fackanslutna renhållningsarbetarna arbetsmiljöreglerna till punkt och pricka. De tar rast och de går hem i tid.

– Och därför hann de inte få med sig 500 tunnor under torsdagen och fredagen, säger Bert Johansson. Reno Norden anlitade då timanställd personal för att hämta tunnorna.

LÄS MER: Sopkonflikten:Arbetsledare sägs ha överfallit skyddsombud

Risk för sopkaos

Enligt Bert Johansson är de flesta fackslutna sopåkare på semester under den närmaste månaden. Men när de åter är i tjänst och följer arbetsmiljölagstiftningen väntar sopkaos, hävdar han.

– Då handlar det inte om 500 tunnor som inte hinner hämtas. Då handlar det om tusentals.

SVT har förgäves sökt få en kommentar från Reno Norden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.