Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Risken för sjukdom varierar beroende på var du bor

Risken för att drabbas av hjärt-och kärlsjukdomar varierar kraftigt mellan olika stadsdelar i Malmö. Det visar de första resultaten från den så kallade Scapis-studien. De stora skillnaderna överraskar forskarna.

Scapis är en mycket omfattande studie. Totalt undersöks 30.000 personer i landet varav 6250 av dem är från Malmö. Under tre besök undersöks personerna noggrant med avseende på hjärta och lungor.

De allra första resultaten presenteras nu och man kan se stora skillnader i riskfaktorer mellan olika stadsdelar i Malmö. I Rosengård är det till exempel tre gånger så vanligt med fetma än i Limhamn.

Lika stora skillnader är det när det gäller rökning. Vanligast är det i Fosie och minst vanligt i Limhamn. Det är alltså tydliga skillnader mellan socioekonomiskt starka respektive svaga stadsdelar.

– Vi kände till att det finns skillnader, men inte att de var så här stora. Det överraskar oss, säger Gunnar Engström, professor i kliniska vetenskaper och huvudansvarig för Scapis Malmö.

Andelen personer med fetma. Foto: SVT Design

TV: Se hela inslaget här

Flera anledningar

Faktorer som fetma och rökning är väl kända och behandling finns mot det. Men det finns andra faktorer som forskarna ännu inte känner till så väl. Det gäller inte minst vad som orsakar plack i blodkärlen kring halsen, där hög förekomst innebär högre risk för hjärtproblem.

– Det finns till exempel immunreaktioner mot förändrad struktur i kärlväggen och det finns flödesförhållanden som blir störda av plack. Det kommer vi inte åt med dagens behandlingar. Scapis-studien kommer att ge svar på vilka de viktiga riskfaktorerna är och hur vi ska behandla dem i framtiden, säger Jan Nilsson, professor i kardiovaskulär forskning och ordförande i hjärt-lungfondens forskningsråd.

Andelen rökare i Malmö. Foto: SVT Design

Flera sjukdomar har upptäckts

Scapisundersökningen fungerar inte bara som forskningsprojekt. Den innebär också en värdefull hälsoundersökning för deltagarna.

– Man får reda på hur hjärtat och kärlen mår, om man har plack eller någon lungsjukdom. Om det är problem skickas man vidare, säger Csilla Paulsson, som ställt upp för undersökning.

Hittills har cirka 5000 personer undersökts i Malmö. Flera allvarliga sjukdomstillstånd har upptäckts och i några fall har Scapis räddat liv.

– Vi har hittat femton fall av cancer i tidiga skeden och ett femtiotal som har haft allvarliga förträngningar på sina kranskärl. De har nu kommit i behandling, säger Gunnar Engström.

Känt över hela världen

Scapis är ovanligt stort projekt för svenska förhållanden och har en totalkostnad på omkring 400 miljoner kronor. Hjärt- och lungfonden är huvudfinansiär och det internationella intresset är stort.

– Det är jättestort. Jag är ofta ute och träffar kollegor som sysslar med det här och man börjar redan fråga efter resultaten. Scapis är känt i hela världen och man väntar otåligt på att få resultat, säger Jan Nilsson.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer