Foto: Johan Dernelius

Rivningsdags för Barsebäcks kärnkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Med ett första spadtag inleds demoleringen av det gamla kärkraftverket. Rivandet kommer att ta närmare femton år.

”Äntligen börjar det på riktigt”

Barsebäcks kärnkraftverk sattes i drift 1975. På nittiotalet ökade motståndet mot kärnkraft, inte minst efter olyckan i Tjernobyl, och den första reaktorn togs ur bruk året innan millenieskiftet.

Den återstående reaktorn var aktiv fram till 2005 innan den också stängdes ner.

Nu startar rivningen av verket, ett projekt som kommer att ta lång tid med tanke på de radioaktiva komponenter som har huserat i kärnkraftverket.

– Vi är otroligt glada att det äntligen börjar på riktigt. Vi har planerat detta i tio års tid och nu är det slutligen dags, säger Åsa Carlson, VD för Barsebäck Kraft.

Anledningen till att det tagit så lång tid är att Sverige inte har haft någon plan för att hantera strålskadade komponenter. Det i samband med att rivningen kräver mycket planerade och att Barsebäck Kraft har fått lägga grunden för hur man ska riva eftersom detta inte har skett tidigare har tagit tid.

Rivningen

Den första etappen väntas var klar 2018. Då kommer själva innanmätet att rivas ut med stor försiktighet.

Del två i projektet är bland annat att hitta förvaringsplatser för de radioaktiva komponenterna, ett arbete som tar sin tid. Slutligen kommer byggnaderna rivas.

– Vi har under flera år tömt ut material inifrån. Det finns inget radioaktivt bränsle kvar men olika interna komponenter är radioaktiva, säger Åsa Carlson.

Dessa farliga komponeneter utgör endast sex procent av rivningsmaterialet men förvaringen av dem har under lång tid inte varit given.

Nu är det beslutet att delarna ska förvaras i berg när Forsmark och detta kommer vara färdigt 2023. Men siluetten av verket kommer finns kvar ett tag till.

– Det kommer inte vara helt färdigt här förrän i slutet av 2020-talet.

Slutet på kärnkraftsåldern?

Barsebäcks kärnkraft var ett av fyra i Sverige. Igår stängde Oskarshamn två reaktorer eftersom produktionen inte var lönsam.

De två återstående är Ringhals och Forsmark. Oskarshamns tredje reaktor är ännu aktiv.

I dag kom beskedet att Ringhals stänger ner två reaktorer i förtid.

En utveckling som främst är driven av ekonomiska svårigheter men även ett motstånd mot den här formen av energi.

Kan detta var början på slutet för kärnkraftsåldern i Sverige?

Nej, det tror jag inte. Vi kommer att ha kärnkraft i Sverige till minst 2045 är det bestämt. Att avveckla samtliga reaktorer är ett enormt projekt som tar tid, säger Åsa Carlson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.