Foto: TT

Robotgräsklipparen – igelkottens värsta fiende

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Katastrofhjälp Fåglar och Vilt har märkt en dramatisk ökning av antalet igelkottar som dödas eller skadas av självgående robotgräsklippare. Ofta är igelkottarna så allvarligt skadade att de dör eller måste avlivas.

Igelkotten är ett uppskattat djur i många villaträdgårdar och har inte så många naturliga fiender på våra breddgrader. Nu varnar djurvänner för att mängden igelkottar som skadats eller dödats av robotgräsklippare ökar dramatiskt.

LÄS MER: Var fjärde rådjurskid dör i slåttermaskinen

– Om mamman blir dödad klarar sig inte ungarna heller, säger Bo Olsson, ordförande för Katastrofhjälp Fåglar och Vilt i sydöstra Skåne.

Han säger att ingen av de skadade igelkottar som lämnats in till föreningen har kunnat räddas.

– Vi har fått igelkottar som fått delar av huvudet avklippta och med skärskador längs sidan. Det blir otäcka skador och det enda man kan göra är att avliva igelkotten för att förkorta lidandet.

Denna igelkott levde och sprang runt i Smedstorp. Foto: KFV Skåne Sydost

Öppna skärsår i huvudet

Om en robotgräsklippare används nattetid när igelkottarna är aktiva flyr de inte bort från den utan reagerar på faran med att rulla ihop sig. Följden blir att robotgräsklipparens knivar skadar igelkotten svårt med öppna skärsår och då oftast i huvudet.

– Om ökningen av skador fortsätter i samma takt som i år kommer antalet igelkottar helt klart att påverkas negativt. Om den drabbade igelkotten är en hona med ungar drabbas även ungarna som inte klarar sig utan henne någon längre tid. Hur länge beror på hur gamla de är, men till slut dör även de.

Ha den avstängd under natten

I Sverige kostar en robotgräsklippare mellan 4.000 och 40.000 kronor. Branschen har ännu inget utvecklat bra skydd för igelkottarna. De mer avancerade klipparna på marknaden är utrustade med krock- och lyftsensorer samt långa säkerhetsavstånd mellan klipparkant och skärutrustning.

Åsa Larsson på Husqvarna Groups pressavdelning är bekymrad över situationen och hoppas på någon form av lösning.

– Tyvärr saknar igelkottarna självbevarelsedriften att flytta sig från stora föremål i rörelse som finns hos andra djur. Därför har vi inte funnit en tillförlitlig lösning för att skydda dem. Vi har många olika typer av utvecklingsprojekt, med till exempel lägre byggda gräsklippare eller med värmesensorer som gör att klipparen stannar automatiskt.

Bo Olsson förespråkar att robotgräsklippare endast bör användas dagtid.

– Igelkotten är ett nattaktivt djur och undviker man att klippa på natten är mycket vunnet.

Föreningen Katastrofhjälp fåglar och vilt

Föreningen Katastrofhjälp fåglar och vilt är ett riksförbund bestående av ett 40-tal lokalföreningar och rehabiliterare spridda över hela landet. Förbundets verksamhetsområde är rehabilitering av fåglar och vilt. Allt arbete sker ideellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.