Det kommer att bli helt förbjudet att röka på Skånes alla sjukhusområden. Sjukhusstyrelsen i Trelleborg var senast i raden att fatta beslutet på onsdagen. Foto: SVT/TT

Rökförbud på alla Skånes sjukhusområden

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska alla Skånes sjukhusområden bli rökfria. Sjukhusstyrelsen i Trelleborg är senast i raden att ta beslutet. – Utan några större invändningar, konstaterar ordföranden Gunilla Nordgren (M). 

Det är den nya, skärpta lagen om rökförbud, som trädde i kraft i juli, som fått Region Skåne att vilja införa rökförbudet.

Ett sådant förbud har funnits på Skånes universitetssjukhus, Sus, i Malmö och Lund sedan 2017, och nu ska alla Skånes sjukhusområden bli rökfria.

Får gå över gatan

För att gälla, måste respektive sjukhusstyrelse besluta i frågan. Ystad klubbade rökförbudet på tisdagen och Trelleborg under onsdagsförmiddagen. 

– Vi tänker inte förbjuda patienter att röka. Men den som vill måste, på egen hand eller med hjälp av personal, gå över gatan, säger Gunilla Nordgren.  

Inte heller sjukhuspersonalen är förbjuden att röka, om det sker utanför området. 

– De får väl ta på sig en jacka som de sedan kan ta av, så att de inte luktar rök, säger Gunilla Nordgren. 

Skruva bort askkoppar

Efter sjukhusstyrelsens beslut i Trelleborg fick sjukhuschefen uppdraget att be Regionfastigheter att skruva bort alla askkoppar. 

Sjukhusstyrelsens ordförande Gunilla Nordgren är själv rökare men tror inte hon kommer att få några problem, när hon besöker sjukhuset. 

– När samhället inför rökförbud är det nog inte så många rökare som slutar. Däremot kan det påverka människor så att de inte börjar röka, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.