Foto: TT

Romregister kan hamna i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders vill få skånepolisens romregister prövad i domstol. I höst lämnas en stämningsansökan in.

I Skånepolisens register fanns tusentals romer olagligt registrerade – men inte på grund av deras etniska bakgrund. Det slog en statlig utredning fast. Nu vill en människorättsorganisation få saken prövad i domstol.

– Vi kommer att lämna in stämningsansökan till svensk domstol i höst. Beroende på utgång kommer vi överväga att föra det vidare till Europadomstolen, säger Robert Hårdh, chef för människorättsorganisationen Civil Rights Defenders.

Polisens romregister

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (Sin) kom i höstas fram till att Skånepolisens register med tusentals romer var olagligt på flera sätt. Bland annat var ändamålet med registreringen för oprecist. Nämnden slog dock fast att registret inte var upprättat på etnisk grund. Detta vill nu Civil Rights Defenders få prövat, utifrån Europakonventionen.

– Det enda som tycks förena personerna är att de är romer eller har kopplingar till romer. Ur vårt perspektiv är det en solklar registrering på grund av romsk bakgrund.

Välkomnar prövning

Personerna i registret har efter ett beslut av JK rätt till skadestånd. Då prövades frågan om personuppgifterna behandlats i strid med polisdatalagen. Inte frågan om eventuell diskriminering.

– Skånepolisen ansåg sig ha registrerat personerna för brottsutredningar. Så förhåller det sig också enligt Sin och det har inte vi haft anledning att ifrågasätta, säger Anna Skarhed, justitiekansler.

Hon välkomnar en domstolsprövning.

– Det finns gråzoner och detta skulle innebära att få beslutet prövat på annan grund. Samtidigt har Sin kommit fram till sin sak, vilket kommer att ligga på domstolens bord.

Frågor kvarstår

Maryam Wydow på romskt informations- och kunskapscenter i Malmö är också positiv till en prövning.

– Många romer har funderingar som inte har besvarats. Till exempel varför romer från hela riket fanns med i en utredning i Skåne, eller varför det var relevant att ha med barn.

Fakta: Olagligt register

* Den 15 november förra året konstaterade Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden att Skånepolisens register med 4 741 personer, varav många romer, var olagligt.

* Nämnden var kritisk till att ändamålet med registret var för oprecist och att tillgången till registret inte hade begränsats till varje tjänstemans behov.

* Enligt polisen upprättades registret sommaren 2011 kring en utredning om släktfejder mellan romska familjer i Staffanstorp.

Källa: Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet