Luciano Bladson är talesperson för Sveriges Romska Moderna Parti. Foto: SVT

Romskt parti vill in i lokalpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

En grupp romer har bildat ett politiskt parti som planerar att ställa upp i kommunvalen i Malmö och Landskrona. Partiets talesperson tycker att det är dags för romer att komma in i de beslutande församlingarna.

– Det finns en misstänksamhet från romer mot politiker och myndigheter. Sedan finns det misstänksamhet även mot oss romer, säger Luciano Bladson, talesperson för Sveriges Romska Moderna Parti.

Han är 37 år och har vuxit upp på Rosengård och Oxie. Han har ett kriminellt förflutet med bland annat fängelsestraff bakom sig. Nu vill han visa romska ungdomar och andra att det går att förändra sin livsstil.

– Jag vill gärna vara en förebild och visa att det går att komma tillbaka även om man har gjort ett felsteg, säger han.

”Skolfrågan är viktigast”

Partiets ändamål är att förbättra minoriteters situation och deras rättigheter, med prioritet på utbildning och arbetsmöjligheter. De vill även motarbeta alla form av diskriminering.

– Jag tycker skolfrågan är den viktigaste och den vill jag arbeta med. Romska ungdomar ska förstå varför de ska gå i skolan, säger Luciano Bladson.

”Kan vara svårt att locka andra grupper”

Mikael Sundström, universitetslektor vid statsvetenskapliga institutionen på Lunds universitet är tveksam till om partiet kommer ta sig in i kommunfullmäktige.

– De har många idéer för hur romer ska kunna bli mer engagerade, men frågan är om de är ett politiskt parti i vanlig ordning, säger han.

Tror du de kan få andra än romer att rösta på partiet?

– Ett av problemet är att de riktar sig till en viss etnisk grupp. Det kan vara svårt att locka andra grupper, säger Mikael Sundström.

Är ännu inte registrerade

Han tycker att det borde vara en väckarklocka för andra partier när romerna väljer att bilda ett eget parti istället för att verka genom de etablerade partierna.

– Varför känner de inte att de är välkomna in med sina idéer i dessa partier och arbeta politiskt där, säger Mikael Sundström.

”Sveriges Romska Moderna Parti” har ännu inte registrerat sitt parti hos valmyndigheten inför valet 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Malmö

Mer i ämnet