Rörelsernas Museum blir utan pengar i den budget regeringen kommer att lägga fram. Foto: Ebba Torstensson/SVT

Rörelsernas museum i Malmö läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Rörelsernas museum finns inte med i regeringens kommande budget och kommer därför att avvecklas.

För fem år sedan beslutade regeringen att Malmö stad skulle utreda möjligheten ett framtida nationellt demokrati- och migrationsmuseum. Projektet utmynnade i testverksamheten Rörelsernas Museum på Bergsgatan i Malmö.

På tisdagen meddelade Malmös kulturdirektör, Pernilla Conde Hellman, att man fått förhandsbesked om att vidare finansiering inte kommer att finnas med i regeringens kommande budgetförslag.

– Vi har inte fått någon motivering, det får du fråga kulturdepartementet om. Vi har fått förhandsbesked om detta mest för att kunna ta hand om vår personal och för att förbereda avvecklingen av den här försöksverksamheten, Pernilla Conde Hellman

Hur mycket pengar rör det sig om?

– Vi har haft en budgetram om fem miljoner kronor om året.

Fått några indikationer på att man skulle komma att lägga ner projektet?

– Nej, det har vi inte men vi förstår att det inte är självklart att man prioriterar ett nytt museum i dessa tider.

Vad händer med verksamheten nu?

– Vi är jättebesvikna. Vi har jobbat på att få ett statligt museum till Malmö och nu när det inte blir av så får vi ta nya tag. Vi kommer att avveckla verksamheten under hösten och se till att vi tar tillvara de erfarenheter vi vunnit i det här projektet. Vi vill fortfarande få ett statligt museum till Malmö, säger Pernilla Conde Hellman. 

Överlappar befintlig verksamhet

Från kulturdepartementet väljer man att kommentera dagens besked i ett mejl.

– Staten har bidragit till museets finansiering under dess första fas av försöksverksamhet. Nu avslutas engagemanget, och anledningen är att den verksamhet som föreslås som fortsättning till stora delar överlappar redan befintlig verksamhet som staten ansvarar för eller är med och finansierar, som Forum för levande historias verksamhet, men även verksamheterna vid bl.a. Språk- och folkminnesinstitutet, Statens historiska museer och Arbetets museum. Malmö stad är museets huvudman och kan fortsätta driva verksamheten i någon form om de ser en sådan möjlighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer