Favoritens utmanare hoppfulla

Uppdaterad
Publicerad

I helgen drar damallsvenskan i fotboll igång. Rosengård FC är storfavoriter till guldet och frågan är om de två andra skånska lagen, Vittsjö GIK och Kristianstad DFF, har chans att utmana.

På Vilans IP i Kristianstad är gräset är ovanligt bra för att vara i början av april. Ränderna kritas och några spelare har extraträning inför årets första hemmamatch, Kristianstad mot Umeå nu på söndag.

– Jag är otroligt exalterad över att börja spela igen, som ett litet barn på julafton, säger målvakt Brett Maron.

En av säsongens nya

Hon är en av säsongens nya spelare och tar över efter att landslagsmålvakten Hedvig Lindahl, en spelare som hon känner mycket väl då hon under senaste året varit målvaktstränare åt just Lindahl. 

– Å ena sidan så har tränarrollen utvecklat min spelförståelse, men å andra sidan så måste jag skaka av sig ringrosten. Men de senaste månadernas träning har varit bra, jag känner mig i form, säger Brett Maron.

Kristianstad tog förra året sin bästa placering någonsin och slutade femma. Inför årets säsong har man även fått tillbaka skyttedrottningen Margret Lara Vidarsdottir, något som kan behövas för att ta poäng i Skånederbyna.

– Vi gjorde rekordlite mål förra året. De som vann vår interna skytteliga tre mål, det är alldeles för dåligt. Där tror jag Margret kan betyda mycket, säger tränare Elisabet Gunnarsdottir.

”Vi spelar alltid bra”

Och på frågan om Kristianstad i år har chans att ta sina första poäng någonsin mot favorittippade Rosengård så är svaret hoppfullt.

– En bra dag så absolut, vi spelar alltid bra och jämna matcher. Sedan fick vi två uddamåls förluster i sista minuten förra året. Kan vi täppa till det sista detta året så absolut, säger mittback Mia Carlsson. 

Helgens matcher

12/4 Kristianstad DFF – Umeå IK, Vilan IP

12/4 Piteå IF – Vittsjö GIK, LF Arena

12/4 KIF Örebro DFF – FC Rosengård, Behrn Arena

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.