Roskildefestivalen lanserar en kampanj mot sexuella övergrepp och kränkningar på festivalplatsen. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Roskilde satsar mot sexövergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Roskildefestivalen lanserar en kampanj mot sexuella övergrepp och kränkningar på festivalplatsen, rapporterar den danska tidningen Politiken.

Fokus i kampanjen ligger på förebyggande arbete och de gråzoner där det kan vara svårt att avläsa den andras gränser, enligt festivalens talesperson Christina Bilde.

En del av kampanjen är ett kortspel om sexuella gränser som festivalbesökarna ska kunna spela med 120 frivilligarbetare. I spelet ställs frågor som ”vad gör du om en vän gått över gränsen med en tillfällig bekant” och tanken är att spelet ska väcka frågor om just gränser.

Utöver spelet har festivalens vakter utbildats för att bättre kunna hantera anmälningar om kränkningar och övergrepp. Festivalen har också satsat på bättre toalettområden, framför allt för kvinnor.

Årets Roskildefestival börjar den 30 juni och pågår till den 7 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.