Bild från vargangrepp mot får i norra Skåne hösten 2020. Attackerna på tamboskap ökade förra året och enligt länsstyrelsens viltvårdshandläggare David Börjesson kommer de oftast från vandringsvargar. Foto: SVT

Rovdjursangreppen ökade i Skåne förra året

Uppdaterad
Publicerad

Angreppen på tamboskap ökade i Skåne förra året. En vandringsvarg orsakade en stor del av skadorna. Vargparet som bildat revir i Skåne tycks däremot leva på vilda byten.

I Skåne attackerades 35 tamdjur förra året, de flesta skadorna orsakades av varg, skriver Lantbrukarnas riksförbund i ett pressmeddelande.

– Vi har haft varg i mer än tio års tid i Skåne. Det har varit någon enstaka individ som stått för angreppen på tamboskap. Framförallt 2012 hade vi många angrepp, säger David Börjesson, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Vargen i Skåne

Siffrorna bygger på statistik från länsstyrelsen och visar att attackerna mot tamdjur var flest 2012-2014. Toppåret 2012 revs 125 djur i Skåne.

Ökning förra året

Efter några år med mycket få rapporterade rovdjursattacker ökade antalet fall igen förra året.

– I Skåne har vi sett att det ofta handlar om vandringsvargar som rör sig över stora ytor. De kan gå upp till åtta mil på ett dygn. I höstas hade vi en vargtik i Skåne som gick till angrepp vid fem tillfällen, säger David Börjesson.

Länsstyrelsen Skåne beslöt om skyddsjakt på tiken, men istället vandrade den uppåt landet och blev påkörd i Jönköpings län.

– Tiken hade en förmåga att ta sig in i fårhagar. Angreppen orsakas ofta av en individ som rör sig över stora ytor och passerar djurbesättningar. Ungvargarna har precis blivit utstötta ur sin flock och där kan finnas vissa individer som orsakar problem.

”Oroliga och uppgivna”

Skåne hade i många år en ensam varghane, Snapphanen, som rörde sig även i Kronoberg och Blekinge men den vargen stod inte för några attacker mot tamdjur, enligt David Börjesson. Inte heller vargparet har sedan det bildat revir i Skåne orsakat några angrepp.

– Däremot hade vi två angrepp från hannen i november förra året, troligen under sin vandring i länet innan den träffade tiken. Nu är vargparet i ett område där det både finns mycket tamboskap och vilda djur.

Ökningen gör ändå stor skillnad för djurägare. En varg kan ta omkring 30 får i en attack, medan ett lodjur tar ett får, enligt Palle Borgström, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

– Vi har många djurägare i områden där det introduceras varg som är väldigt oroliga och uppgivna, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet