Mikael Rubin (M) lämnar politiken efter utpressningsskandalen. Foto: Johan Nilsson/TT/Arkiv

Rubin får närmare en miljon när han avgår

Uppdaterad
Publicerad

När Mikael Rubin (M) lämnar politiken får han ett så kallat omställningsstöd på sammanlagt närmare en miljon kronor. Han lämnar sina uppdrag efter att det blivit känt han blivit utpressad av en kvinna som han ville köpa nakenbilder av.

Trelleborgs kommun betalar ut omställningsstöd till politiker som slutar sina uppdrag. Samtliga år, där politikern haft uppdrag som motsvarar minst 40 procent av en heltid, räknas in i underlaget för ersättningen.

Mikael Rubin har varit heltidspolitiker som kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen sedan januari 2019 med en lön motsvarande en riksdagsledamot. Han hade dessförinnan andra politiska uppdrag i Trelleborg från oktober 2016.

En kostnad på över miljonen

SVT Nyheter Skåne har frågat kommunkansliet i Trelleborg om hur stor ersättning Mikael Rubin får när avgår. Totalt kommer han att få 954 256 kronor i omställningsstöd, enligt Fanny Nyberg, kommunikatör i kommunen.

För Trelleborgs kommun blir det dessutom kostnader för sociala avgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.