Uppfinnaren och ingenjören Peter Madsen är misstänkt för mord alternativt dråp på en svensk journalist. Foto: TT

Skärpt brottsrubricering för ubåtsägare

Uppdaterad
Publicerad

Uppfinnaren Peter Madsen misstänks för vållande till annans död under särskilt försvårande omständigheter. Det innebär att han kan hållas häktad under längre tid. Rubriceringen ändras troligen efter ett skrivfel i protokollet.

Köpenhamns tingsrätt har ändrat brottsrubriceringen för ubåtsägaren Peter Madsen i häktningsprotokollet. Det uppger danska Ekstrabladet.

Det är nyhetsbyrån Ritzau och den danska tidningen som tagit del av rättens handlingar.

Mordet på Kim Wall

Rubriceringen har ändrats från vållande till annans död till vållande till annans död under särskilt försvårande omständigheter. Ändringen ska ha gjorts i måndag, skriver tidningen.

LÄS MER: Svensk polis: ”Ingen begäran om sökinsats har kommit”

Har rättat protokollet

Den ändrade brottsrubriceringen innebär inte att det har kommit någon ny information i fallet.

Enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau beror ändringen på att rätten vid häktningen begick ett skrivfel eller förbiseende och i protokollet och i efterhand har rättat det, skriver TT.

LÄS MER: Detta har hänt i ubåtsfallet i Danmark

Fängelse upp till åtta år

Rubriceringen vållande till annans död kan antingen innebära böter eller fängelse. För mindre grova brott kan rätten döma i fängelse upp till fyra månader. I grövre brott till fängelse i upp till åtta år, skriver Ekstrabladet.

Ubåtsägaren häktades i lördags misstänkt för att ha orsakat den svenska journalisten Kim Walls död. Domaren nämnde inte då att Madsen var misstänkt för vållande till annans död under särskilt försvårande omständigheter. Nu har protokollet blivit korrigerat.

LÄS MER: Dansk polis: Ubåten har sänkts medvetet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet