Foto: Richard Lööf/SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Landskrona mobiliserar mot bröstcancer

Publicerad

Hela Landskrona fokuserade under lördagen på bröstcancer. En rosa matta ledde hela vägen till Landskrona Teater där kvinnor samlats för att lära mer om hur de kan förebygga folksjukdomen som var nionde kvinna drabbas av.

Det är inte bara teatern som öppnat dörrarna för folkhälsan. Handlarna i Landskrona är med på satsningen och bidrar till en auktion där pengarna går till forskning mot bröstcancer.

Inne i Landskrona Teater visas Elisabeth Olsson Wallins fotoutställning ”Bröst”. Det hålls föredrag och kvinnor får lära sig hur man kan upptäcka tumörer med hjälp av ett silikonbröst.

– Vi fokuserar på vad man kan göra i förebyggande syfte. Man kan göra mycket med kost och motion, säger Catarina Persson, folkhälsosamordnare i Landskrona stad.

”Vet aldrig om man drabbas”

En av dem som dök upp var Admira Mesanovic.

– Jag har inte bröstcancer i släkten, men man vet aldrig om man kommer att drabbas. Det betyder mycket om man har en livsstil som är bra, säger hon.

Maria Jonsson Gross håller med. Hon fick aggressiv bröstcancer 2014 och är idag frisk.

– Jag tror inte jag hade varit vid liv idag om jag inte motionerat och ätit rätt, säger hon.

Den som ville kunde få känna på ”övningsbröst” för att se om de kunde hitta en tumör.

– Det var inte helt lätt att känna, säger Maria Ström när hon är klar..

– Den ligger ganska djupt.

Den 15 oktober är Internationella brösthälsodagen. Landskrona har valt att kalla satsningen på teatern för ”Lär känna dina bröst” och riktar sig till alla kvinnor över 16 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer