Enligt det danska försvaret befann sig båda fartygen i rörelse när det ryska örlogsfartyget körde in i den danska containerfartyget. Foto: Johan Nilsson/TT

Ryskt örlogsfartyg i krock vid Öresundsbron

Uppdaterad
Publicerad

Ett ryskt örlogsfartyg har kolliderat med ett containerfartyg i Öresund. Olyckan inträffade söder om Öresundsbron på danskt vatten. Svenska kustbevakningen är på plats och följer utvecklingen.

Eftersom olyckan hänt på den danska sidan så är det Danmark som leder insatsen. Danmark har begärt svensk hjälp och sjöräddningen har skickat ett par enheter och kustbevakningen har skickat en båt.

Vad som orsakat kollisionen är oklart, men det var dimmigt i området. Enligt sjöräddningen finns det inga uppgifter om att det läckt ut någon olja eller trängt in vatten i något av fartygen. Det finns inte heller några uppgifter om personskador.

Fartygen krockade i farleden söder om Öresundsbron. Foto: Philip Davali/Ritzau/TT

Svenska Sjöräddningssällskapet har haft flera båtar ute vid kollisionsplatsen.

– Det är ett utländskt militärfartyg som har krockat med en containerbåt. Det har inte varit oljeläckage på platsen, säger Mats Ryde, på Sjöräddningssällskapet.

Sjöräddningssällskapets båt återvänder till hamnen i Falsterbo. Foto: Anders Magnusson

– De två fartygen står stilla i Öresund. Det har inte skett någon förorening överhuvudtaget och ingen ombord på båtarna har evakuerats, säger Lisbeth Jørgensen, vakthavande befäl på danska försvarets operationscenter.

Enligt det danska försvaret befann sig båda fartygen i rörelse när det ryska örlogsfartyget körde in i den danska containerfartyget. Kollisionen slet upp ett hål i det danska skeppet, men ingen olja har alltså läckt ut.

DR rapporterar att de båda skeppen åkte i samma riktning när de kolliderade. Enligt dem var containerfartyget på väg från S:t Petersburg till Göteborg när kollisionen skedde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.