Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den 2 december är det dags för Lundapolitikerna att rösta om huruvida man ska stanna i fritt sök-avtalet eller gå ur och omförhandla. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Lund överväger en ”Luxit” – kan stoppa gymnasister från andra orter

Uppdaterad
Publicerad

Fritt sök-avtalet har länge varit ett hett debattämne i Lund. Kritikerna menar att kommunens egna elever missgynnas. På onsdag nästa vecka röstar Lunds politiker om man ska riva upp och omförhandla avtalet, eller behålla det som det är.

Fritt sök-avtalet gör det möjligt för elever från hela Skåne och fyra kommuner i västra Blekinge att söka till vilket gymnasie som helst i regionen. Men i Lund kräver flera partier att avtalet sägs upp och förhandlas om.

– Vi och Förnyalund har tillsammans tagit det här initiativet, och vi tänker oss ett reviderat avtal eller ett nytt avtal som gör att fler elever från Lunds kommun, men också från våra grannkommuner, kan gå i våra kommunala gymnasieskolor, säger Anders Almgren (S) oppositionsråd i Lund.

”Har inget svar på vad de vill ha istället”

Kommunalrådet Philip Sandberg (L) menar att den bild som kritikerna målar upp är orättvis och att 10 procent av Lunds elever har sökt sig bort från kommunens skolor.

– Vi har ett antal partier som vill lämna ett samarbete som har fungerat i grunden väl under de senaste 12 åren, men de har inget svar på vad de vill ha istället. Det sätter oss i en dålig förhandlingssits och det är dåligt för ungdomar i Lund och i hela Skåne, säger han.

Hög konkurrens

Lund har flera populära gymnasier, som drar till sig elever från hela regionen. Kritikerna menar att det höga söktrycket driver upp antagningspoängen, vilket betyder att Lundabarn inte kan vara säkra på att få gå i gymnasiet i hemkommunen. I nuläget är endast 35 procent av eleverna på de kommunala gymnasierna från Lund (om man ser till hela kommunen blir siffran 40%).

– Trots att vi har mest gymnasieplatser i hela landet, i förhållande till vår befolkning, så är det en massa Lundaelever som får gå i skolor långt borta från sitt hem, i andra kommuner, säger Anders Almgren (S).

(M) blir vågmästare

Under kommunstyrelsens sammanträde nästa vecka väntas L, MP, C och KD rösta emot ett utträde, medan S, FNL, SD, V och FI väntas rösta för, i det läget blir Moderaterna vågmästare. Till SVT Nyheter uppger Moderaterna att de har bjudit in de andra partierna till samtal och kommer att lämna ett besked innan omröstningen den 2 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer