S väljer att samarbeta med M i Sjöbo. Foto: TT

S och M samarbetar i Sjöbo

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Sjöbo hjälper moderaterna till makten så de kan leda kommunens nya minoritetsstyre. Det sker genom ett valtekniskt samarbete.

– Vi gör det för att få mer insyn och för att kunna påverka, säger Cecilia Olsson Carlsson (S), avgående oppositionsråd i Sjöbo.

Hon har arbetat i kommunhuset nära moderaternas kommunalråd i åtta år men får nu återgå till sitt arbete som lärare.

– Jag hade önskat att vi hade haft kvar ett oppostionsråd i Sjöbo. Det hade varit bra för demokratin men majoriteten röstade bort den befattningen, säger Cecilia Olsson Carlsson.

Lite makt åt SD

Sverigedemokraterna blev det största partiet i Sjöbo efter valet men kommer varken få kommunalrådsposten eller ordförandeposten i kommunstyrelsen, vilket deras gruppledare André af Geijerstam hade hoppats på. En kort tid efter valet gick han och Sjöbopartiets Johan Söderlin ut och sa att de inlett ett valtekniskt samarbete. Senare anslöt kristdemokraterna men i och med att S lovar att stödja ett styre med M, C, L och MP går de tyngsta posterna till framför allt moderaterna.

Valen kommer formellt att ske på nästa kommunfullmäktige i slutet på november.

– I praktiken är saken klar i och med att vi har ingått ett valtekniskt samarbete med socialdemokraterna, säger Thomas Quist (M), ordförande i kommunfullmäktige i Sjöbo.

Han säger dock att det kommer att bli fyra år med många förhandlingar.

– Vi går en spännande tid till mötes. Det krävs både traditionella lösningar och lite nytänkande för att styra kommunen, säger Thomas Quist.

S lever på hoppet

Socialdemokraterna hoppas på att få flera ordinarie platser i kommunens nämnder och styrelsen. Hittills har de fått posten som förste vice ordförande i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna fick andre vice.

– Jag räknar inte med att vi får behålla platsen som andre vice i kommunstyrelsen. Den kommer säkert att gå till SD eller något av de andra partierna i den gruppen, Sjöbopartiet eller KD, säger Cecilia Olsson Carlsson.

När politikerna i kommunfullmäktige samlas den 28 november ska de välja kommunstyrelsens presidum samt fördela övriga förtroendeuppdrag i nämnderna.

Om det blir som Thomas Quist (M) och Cecillia Olsson Carlsson (S) förutspår kommer det att bli ett minoritetsstyre där M, C, L och MP styr kommunen med stöd av S den kommande mandatperioden.

– Vi har lovat att rösta på varandras kandidater. Men sedan kommer vi att driva oppositionspolitik som vanligt, säger Cecilia Olsson Carlsson.

När den nya ledingen är på plats i slutet på november får de förbereda sig på nya förhandlingar åt både höger och vänster för att få igenom sin budget för 2019.

– Det kommer att bli många förhandlingar de kommande fyra åren, konstaterar Thomas Quist (M), nyvald, nygammal ordförande i kommunfullmäktige med många års erfarenhet av politiskt arbete i Sjöbo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjöbo

Mer i ämnet