Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Louise Dolck Strömberg, hr-chef på Axis Sverige, berätta om hur de har agerat för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Foto: Lucas Sjögren/SVT

Distansarbete eller inte – det är frågan för skånska företag i höst

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att de som kan även i höst ska jobba hemifrån. Men hur många som faktiskt kommer att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan de stora skånska arbetsgivarna.

Axis har över 2 000 anställda i Lund. Där har man under våren implementerat ett rotationssystem där de anställda endast vissa dagar får vara på jobbet. Andra dagar jobbar de hemifrån. Ett system man kommer att fortsätta med även  i höst.

– Varje avdelning får bestämma utifrån sina förutsättningar vilka som ska vara på jobbet samtidigt. Men kravet är att vi inte ska vara mer än femtio procent på plats samtidigt, säger Louise Dolck Strömberg, HR-chef på Axis Sverige.

Hos teknikjätten Ericsson har man en målsättning att alla som kan ska jobba hemifrån. Det innebär att ungefär nittio procent av samtliga anställda i Lund jobbar hemifrån.

Kan vara svårt att jobba hemifrån

Men det finns de arbetsplatser där det kan vara svårt eller omöjligt att jobba hemifrån. Hos Bergendahls Food, där bland annat City Gross-butiker ingår, jobbar majoriteten av de anställda antingen i butik eller på lager – vilket innebär att de måste vara på jobbet.

Scan är en annan stor arbetsplats där en stor del av medarbetarna måste vara på plats för att genomföra sitt arbete.

– De som jobbar i slakteriet och liknande kan inte genomföra sitt jobb om de inte får vara på plats. Eftersom vi jobbar med livsmedel hade vi redan innan pandemin tydliga riktlinjer och krav när det kommer till hygien så det har inte varit något problem, säger Magnus Lindholm, vice vd HKScan Sverige.

Inte beslutat om hösten än

Men i och med att Folkhälsomyndighetens tidigare rekommendationer bara sträckte sig sommaren ut, har många företag inte tagit beslut om hur de kommer att göra i höst. Ett sådant företag är Peab.

– Eftersom vi är utspridda på så många orter har det varit upp till respektive chef i dialog med medarbetarna att bestämma om man kan jobba hemma eller inte. Men vi har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer hela vägen sedan pandemin startade. Det är ännu inte helt bestämt hur vi gör i höst, men vi kommer att fortsätta följa rekommendationerna, säger Maria Vilund, presstalesperson för Peab.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet