Så fick han sitt bokantikvariat att överleva

Uppdaterad
Publicerad

Det är tufft i antikvariatsbranschen just nu. Dyra omkostnader gör att många företag går under. Men antikvariatsägaren Kim Mällberg har hittat ett sätt att överleva.

Traditionellt är vi vana vid att ett antikvariat innehåller både böcker och kunder i samma lokal. Men i Kim Mällbergs antikvariat i en gammal industrilokal i Tjörnarp finns bara böcker.

– Ja, det är mitt åttonde ställe men det här är ingen affär att besöka. Nu handlar jag bara på nätet, säger han.

För dyrt

Tidigare drev Kim Mällberg ett antikvariat på Amiralsgatan i Malmö. Men där är nu andra verksamheter.

– Det blev för dyrt för mig. Lokalhyrorna steg med när en ny ägare tog över. Jag var tvungen att dra mig tillbaka och nu jobbar jag enbart på nätet.

Höga hyror och andra omkostnader har tagit knäcken på många antikvariat runtom i landet. I Lund, till exempel, fanns för bara några år sedan sex, sju stycken. Nu är de bara två.

– Det går väldigt bra att sälja på nätet. Men jag saknar kunderna, säger Kim.

Tomma hyllor

Hans bokhyllor gapar tomma och de flesta böckerna ligger i plastkassar på golvet.

– Ja, jag tar från det som ligger på golvet och skriver in i datorn. Sedan lägger jag ut det på nätet och ställer det på rätt ställe i hyllorna.

Att Kim Mällberg själv kom in i branschen berodde på uppväxten. Pappan var lärare och boksamlare – något som smittade av sig på sonen.

– Jag skulle tro att mor och far hade 75.000 volymer och jag själv 25.000.

Måste minska

En dag insåg Kim att familjen måste minska bokmängden. Därför startade han 1978 ett antikvariat i Malmö för att sälja av. Och på den vägen är det.

Är det svårt slita sig och sälja? Vill du helst ha böckerna kvar?

– Det var nog lite så i början. Men nu har jag insett att om jag säljer bok härifrån, så finns flera kvar, säger han med ett skratt och spanar ut över de tiotusentals böckerna på golvet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.