Droghandel flyttar från gatan till nätet. Foto: Bernard Mikulic

Så flyttar droghandeln från gatan till nätet

Uppdaterad
Publicerad

Den öppna droghandeln på Möllan i Malmö har nästan försvunnit sen polisen startade Operation rimfrost i november. Men när analoga mötesplatser stoppas så flyttar handeln bland annat över till appar.

Silje Bakken på sociologiska institutionen i Köpenhamn har de senaste åren följt hur droghandel flyttar från gatuförsäljning till internet. När handeln sker via appar och sociala medier används sällan de faktiska namnen på drogerna som cannabis, hasch eller heroin. Det skulle vara lätt för polisen att hitta och för Facebook och Instagram att blockera. Istället används kodord.

– Brunt kan betyda hasch eller grönt kan betyda cannabis. På senare tid har broccoli-emojin varit ett tecken på cannabis. Kokain han ha symbolen för kristaller, snö eller snögubbe. Det är vanliga emojis som används och det är omöjligt för till exempel Facebook att upptäcka och stoppa detta, säger Silje Bakken.

Avtal sluts via krypterade appar

Ofta används de stora sociala medierna som Facebook och Instagram för att informera och ta en första kontakt. Därefter flyttas konversationen över till krypterade appar för diskussioner kring pris, kvalitet och det faktiska mötet där affären ska göras upp.

– Ofta pratar de en del för att bygga tillit så att de känner att de kan lita på varandra. De ska trots allt mötas och det innebär en risk för både köparen och säljaren att motparten kan vara polis. Detta innebär ju också att det sker en förflyttning för polisen att de måste flytta en del av sin uppmärksamhet från gatan till handeln på internet, säger Silje Bakken på sociologiska institutionen vid Köpenhamns universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.