Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så förbereder sig Region Skåne på ett coronautbrott

Så förbereder sig Region Skåne på ett coronautbrott

Uppdaterad
Publicerad

Andningsskydd och specialistutbildad personal är de stora utmaningarna när sjukvården nu förbereder sig för ett coronautbrott i Skåne. En särskild stab samordnar arbetet i hela länet.
– Vi ser över utrustning, materiel och utbildning av personalen, säger Carl Vigre, beredskapsöverläkare på Region Skåne.

På torsdagen bekräftades nya fall av coronasmittade i Sverige. På Region Skåne pågår ett intensivt arbete för att förbereda sjukvården på ett större utbrott. Arbetet pågår dels i det kortsiktiga perspektivet för att hantera information till allmänheten och ta prover på de som kan vara smittade, dels att långsiktigt förbereda om det skulle bli ett större utbrott.

– Jag tycker inte att man ska vara särskilt orolig, vi har väldigt hög förmåga och beredskap för enstaka fall och det är det mesta troliga just nu, säger Carl Vigre.

Brist på andningsskydd

De begränsningar som man hittills sett handlar i första hand om att det kan bli brist på specialutbildad personal och på andningsskydd och annan skyddsutrustning.

– Just nu är det ingen brist på andningsskydd, men det kan bli så vi håller på att se över hur vi kan få tag på fler och om vi kan ändra rutinerna för hur vi använder dem, säger Carl Vigre.

En regional stab leder arbetet med förberedelserna. Vid ett större utbrott kan delar av sjukvårdens nuvarande verksamhet komma att prioriteras ner.

– Det finns ingen färdig prioritering, det beror på vad som händer men vad vi sett vid tidigare utbrott är att vi till exempel fått ställa in planerade operationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet