Rend Babker är ordförande i föreningen HUR, tidigare Hyllie ungdomsråd. Hantycker att media bara kommer när det händer tråkiga saker. Foto: SVT

”Vi får inte tappa tron på människorna som finns här”

Uppdaterad
Publicerad

Två mord och en brand under maj månad i grannstadsdelarna Kroksbäck och Holma i Malmö är fortfarande ouppklarade.

Polis, kommun och bostadsbolag försöker vara extra mycket på plats för att skapa trygghet och samla information.

– Vi blir bestörta när det kommer sådana här hemska och tragiska saker, säger Göran Holmgren som är kommunpolis i områdena kring Hyllie i Malmö.

För en dryg vecka sen brann en förskola mitt i bostadsområdet Holma ner till grunden. Susann och Mattias Janssons dotter står och tittar på förödelsen.

Malmö

– Det är jättetråkigt, hon har gått här i två år och nu har det brunnit ner, säger Susann Jansson.

-Vi försöker med ökad polisiär närvaro nu, dels för att skapa trygghet för de som bor i området men också för att söka information, säger Göran Holmgren.

Göran Holmgren, kommunpolis. Foto: Helena Bohm-Nilsson

Vill få boende att engagera sig

Två dödsskjutningar i maj månad i grannområdet Kroksbäck är ännu ouppklarade och polisen har med kommunen, bostadsbolag och föreningsliv genomfört extra trygghetsvandringar.

– Vi vill att de boende ska känna att vi finns här, säger Mia Kjell som är förvaltare för MKB.

Och hon berättar att man lägger ner mycket tid och pengar på att att de boende ska engagera sig och man skapar trevligheter i området.

Både hon och Göran Holmgren tycker att området blivit lite lugnare.

– Sedan är det sådana här händelser som gör att det faller tillbaka, säger Göran Holmgren.

Stadsdelen Kroksbäck i Malmö med Hyllievångsvägen och Kroksbäcksskolan till höger. Foto: Johan Nilsson / TT

”Media kommer bara när det händer något tråkigt”

Rend Babker är ordförande i föreningen HUR, tidigare Hyllie ungdomsråd. Han jobbar med ungdomar kring Hyllie och tycker att media bara kommer när det händer tråkiga saker och vill lyfta fram det som är bra.

– Positiva krafter och människor som gör gott är så många och så fantastiska i både Holma och Kroksbäck. De behöver lyftas fram, säger han.

Det satsas en hel del tycker han men det finns en önskan att fler samhällskrafter kunde varit här.

– Hur är närvaron av myndigheterna här? Hur ofta besöker man Holma och Kroksbäck?, säger han retoriskt.

– Det gör man inte. Vi ser att områdespoliserna är här oftare, det ser vi och det är bra men var är arbetsförmedlingen, försäkringskassan?

Polisen vill ha mer resurser

Polisen får frågan om det är något han saknar.

– Vi önskar naturligtvis att vi hade haft lite mer resuser för att kunna vara på plats här och nu men det är hela tiden en balans med utredningar och annan verksamhet, säger Göran Holmgren.

– Vi får inte tappa tron på människorna som finns här, att de är sina egna resurser. Vi behöver tillsammans ta ett ansvar för allt som händer och inte glömma bort områden som Holma och Kroksbäck , säger Rend Babker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö

Mer i ämnet