I början på pandemin handlade anmälningar om skyddsutrustning som ej var tillräcklig nu kan de handla personer som blivit smittade av personer inte har uppvisat symptom som. Foto: SVT

Så har arbetsplatsolyckorna förändrats under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer in betydligt färre coronarelaterade anmälningar till Arbetsmiljöverket nu jämfört med under våren, och de som kommer in har helt ändrat karaktär.

– Vi ser en förflyttning av anmälningarna, säger Ulrika Scholander som är sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Enligt Arbetsmiljöverket kom det in flest anmälningar till myndigheten under våren.

– I början handlade det väldigt mycket om att man inte hade rätt skyddsutrustning eller ingen skyddsutrustning alls. Eller om någon på ett äldreboende började visa symptom och hur man då skulle agera, säger Ulrika Scholander.

Smitta anmäls

Idag handlar inte anmälningarna om att det finns för dålig eller för lite utrustning.

– Nu kan anmälningarna handla om att man har blivit smittad av personer som inte har uppvisat symptom och där det kanske varit svårt att förebygga.

Värst under våren

En anmälan till Arbetsmiljöverket ska göras när det exempelvis inträffat en olycka på en arbetsplats. I det här fallet kan det vara att man har blivit smittad. Därefter ska man vidta åtgärder för att minimera riskerna för att det händer igen.

– Man hade helt enkelt inte kunskap i början. Jag tänker att det är färre anmälningar nu för att arbetsgivarna och skyddsombudet har samverkat och hittat bra åtgärder och man vet hur man ska agera på arbetsplatsen, säger Ulrika Scholander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.