Johanna Fernlund och Anna Borgius är överens om att man inte kan slappna av, trots att man lyckats hålla smittan borta sedan första september. Foto: Isak Laurell/SVT

Så har Lund lyckats hålla smittan borta från äldreboenden

Publicerad

Lunds kommun sticker ut. Det har nämligen inte skett ett enda fall av covid-smitta på kommunens äldreboenden sedan den första september.

– Det är en ögonblicksbild och vi vet att smittläget kan förändras snabbt, säger Anna Borgius, förvaltningsdirektör på Lunds kommun.

Den enda covid-smitta som konstaterats inom äldrevården i Lund sedan den första september är en person som testats positivt när hen skrevs ut från sjukhuset. Hen befinner sig nu på en särskild avdelning för covid-smittade.

– Jag tror egentligen inte att vi gör något annorlunda än någon annan, men vi skapade en väldigt god pandemiberedskap under våren, säger Anna Borgius, förvaltningsdirektör på Lunds vård- och omsorgsförvaltning.

Coronapandemin

Generös testning

Enligt Johanna Fernlund, sjuksköterska på kommunens covid-team, är generös testning en viktig del av kommunens strategi.

– Vi testar mycket, både patienter och personal. Vi är väldigt generösa med provtagning vid symtom. Det behöver inte vara förkylningssymtom, det kan vara andra symtom som tyder på covid också.

Trots att det just nu ser bra ut är de båda överens om att man inte kan slappna av än.

– Man ska vara ödmjuk, det här är en världsomfattande pandemi, och smittan kan ibland ta vägar som vi inte kan styra över, säger Anna Borgius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet