Forskare misstänker att ämnena kan vara skadliga för bland annat sköldkörteln, levern, fettomsättningen och immunförsvaret. Foto: SVT

Miljögift i dricksvatten – forskare tar reda på hur vi påverkas

Uppdaterad
Publicerad

Under fyra år har femtio forskare vid Lunds och Göteborgs universitet arbetat med att undersöka hur miljögiftet PFAS, som vid flera tillfällen hamnat i vanligt dricksvatten påverkat människor.

Det mest uppmärksammade fallet finns i Kallinge i Blekinge, där det 2013 upptäcktes att försvarets brandövningsplats läckt ut miljögiftet PFAS, som bland annat finns i brandskum, rakt i dricksvattentäkten.

De 5000 människor i området som druckit vattnet en längre tid hade markant förhöjda halter av giftet i sitt blod.

Vattenskandalen i Kallinge

Det var därför som Arbets- och miljömedicin i Lund inledde en omfattande studie 2014 för att undersöka hur detta påverkar människor.

Halterna kvar längst hos männen

110 personer från Ronneby ingår också i en långtidsstudie där man undersöker allt från sjukdomar, hur snabbt giftet går ur kroppen, till barns tillväxt och språkutveckling.

– Det vi kommit fram till så här långt är att mängden PFAS halveras på 3-5 år och att män är de som har kvar halterna längst eftersom de inte menstruerar, föder barn eller ammar. Vi har prioriterat att undersöka om det finns en ökad risk för sjukdomar och det arbetet håller vi intensivt på med nu, säger Kristina Jacobsson, projektledare för PFAS-studien och professor i klinisk miljömedicin vid Göteborgs universitet.

Man misstänker att ämnena kan vara skadliga för bland annat sköldkörteln, levern, fettomsättningen och immunförsvaret.

Proverna lagras

På laboratoriet i Lund förvaras den stora mängden prover av till exempel blod, urin och serum i frysar som håller -80 grader. Lagring och hantering sker mycket noggrant eftersom tekniken hela tiden blir bättre och nya undersökningar kan komma att göras i framtiden.

Om det finns ökad risk för sjukdomar så kommer forskarna kunna svara på det rätt snabbt med hjälp av patientregistret och då kommer de berörda personerna informeras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet