Foto: Anders Westerlund

Så kan framtidens bussar bli

Uppdaterad
Publicerad

Skånetrafiken förväntar sig allt fler resenärer i kollektivtrafiken i framtiden – därför testas nu en ny typ av buss som ska göra stadsresorna mer komfortabla och locka fler resenärer.

För att ta reda på vad bussresenärerna önskar av framtidens kollektivtrafik så kör nu en konceptbuss med ny interiör i Kristianstad till den 10 december i år. Bussen ska senare även testas i Helsingborg, Malmö och Trelleborg.

Från utsidan ser bussen ganska vanlig ut. Men det är interiören som är annorlunda. Bland annat testas nya bagageutrymmen, belysning, stoppknappar och stänger att luta sig mot. För att fler resenärer ska få plats ombord på stadsbussarna finns en större plats för sittande där fler personer ska kunna umgås, och en större del att stå i.

– Vi har jobbat med flera olika parametrar. Bland annat att man ska känna sig välkommen in i bussen, och det ska kännas tryggt och säkert, säger Anna Archer som är affärsutvecklare vid Skånetrafiken.

Kan ladda mobilen

Det går också att ladda sin mobil. Men Hassan Ali Mahmoud som oftast reser mellan Näsby och Centralen tycker inte att mobilladdare ger något mervärde.

– Jag behöver ingen laddning eftersom man oftast sitter i bussen under tio minuter. Så man hinner inte ladda på den korta tiden.

Resenärerna kan kliva på genom alla dörrar i bussen och själva blippa sina Jojo-kort. Det uppskattar resenären Abdullah Darkoushi.

– Vi brukar alltid komma in via första dörren vid chauffören, men nu när jag kom in hoppade jag in i mitten. Då slipper man stå i led som tar lång tid.

Resenärerna delaktiga

Resenärerna kan lämna synpunkter på konceptbussen via ett frågeformulär under resans gång för att Skånetrafiken ska få veta vad som uppskattas och vad som behöver utvecklas.

Allt som testas i bussen kommer sannolikt inte finnas i framtidens bussar. Men en del saker ska tas upp i Skånetrafikens nästa upphandling av stadsbusstrafik i Malmö och Helsingborg år 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer