Den senaste veckan har antalet influensafall nästan fördubblats i Skåne. Foto: TT

Fördubbling av influensafall i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Antalet konstaterade influensafall har nästan fördubblats i Skåne under den senaste veckan. Årets influensa hör också till en ovanligare sort som vaccinet biter sämre på, berättar Per Hagstam, smittskyddsläkare i region Skåne.

Siffrorna från de senaste två veckorna visar på en mycket snabb ökning av antalet personer i Skåne med konstaterad influensa. Under vecka sex uppsökte 146 personer sjukvården och fick via provtagning besked om att de drabbats av influensa. Vecka sju hade antalet nästan fördubblats till 272 fall.

I år dominerar B-influensa, vanligen är det olika stammar av A-influensa som härjar under vintermånaderna.

– B-influensan brukar vi bara se som en eftersläntrare framåt vårvintern, konstaterar Per Hagstam, smittskyddsläkare.

Sämre skydd till riskgrupper

Vaccinet mot årets B-influensa är dessvärre inte lika effektivt som vaccinet mot olika typer av A-influensan brukar vara.

– Problemet är att det ger sämre skydd till riskgrupper som faktiskt vaccinerat sig, som de äldre. Däremot har det ingen betydelse för smittspridningen eftersom de flesta ändå inte vaccinerar sig.

Många insjuknar vecka sju

Region Skånes siffror visar också att betydligt fler insjuknat under årets vecka sju jämfört med samma vintervecka tidigare år. Vintern 2015 konstaterades 126 influensafall vecka sju, året därpå 140 och i år alltså 272. Och siffran kan komma att stiga ytterligare, säger Per Hagstam.

– I södra Sverige brukar influensan toppa lite senare än i norra Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.